Trendmanó

Trendmanó

17. századi babaház – nem játék!

2016. január 10. - trendmanó

puppenhaus_nurnberg_1639_germanischesnationalmuseum.jpgA kislányok kedvelt játéka a babaház, gyártanak is rengeteg fajtát. Régen kézzel készült, és nagyon drága volt. Európában a 17. században kezdett divatba jönni, de akkoriban nem játékszernek szánták. Gazdag felnőtt nők birtokolták a gyönyörű darabokat, trendi státusz szimbólumnak és/vagy taneszköznek számítottak.

egypt_meketre_bakery.jpgMiniatürizált helyiségeket és tevékenykedő figurákat (pékség, hentes, kert stb.) több ókori egyiptomi sírban is találtak, de akkoriban vélhetően a túlvilági életet segítő modellek, kultikus tárgyak voltak ezek. Ázsiában sem volt ismeretlen az ilyesfajta kicsinyítés, de Európában a 17. századig csak elvétve fordult elő, itt ugyanis az egyház nem pártolta a földi javak eltemetését a halottakkal, pogány szokásnak tartották, a túlvilági életet is másképp képzelték el. Hosszú ideig leginkább csak a Jézus születését bemutató, betlehemi jászolos jelenetet alkották meg apró változatban (elöl nyitott helyiség + figurák + „berendezés”), ez nem ellenkezett a hittel.

petronelladunois_dolls_house_ca1676_rijksmuseum.jpgA 17. századi Németországban azonban gazdag nemesi családoknál egyszer csak megjelentek a kifinomultan megmunkált miniatűr házak, amelyek nyitottak vagy nyithatóak voltak, és a bennük lévő apró tárgyak valós otthonok berendezését képezték le. Ezek a különleges építmények igazi látnivalót nyújtottak. Lehetett velük dicsekedni a látogatóknak.

A babaház egyértelműen a nők fennhatósága alá tartozott, nekik kedveskedett vele a férj, ők gyűjtöttek-csináltattak bele egyre több tárgyat. A család kislányai számára nem játék, hanem szemléltető eszköz volt: ezen mutatta meg a mamájuk, hogyan kell háztartást vezetni, milyen a csinos lakberendezés, milyen eszközök nélkülözhetetlenek egy „rendes” házban. A taneszközhöz hozzányúlni szigorúan csak szülői engedéllyel volt szabad. (Nem a gyereket féltették, hanem a drága babaházat.)

nuremberghouse_1673_v_amuseum_5.jpgnuremberghouse_1673_v_amuseum_6.jpgAz apró bútorokat az igaziakat alapul véve asztalos készítette, kárpitozásuk a kor divatját mutatta. Az ágyakon gondosan varrt ágytakaró, hímzett ágynemű, az ablakokon vászonfüggöny volt, a konyhában minden szükséges eszköz kicsinyített mását meg lehetett találni. A pici használati tárgyak egy része gyakran ezüstből készült, sokszor Ázsiából rendeltek pirinyó porcelán készletet, és még a ruhás szekrénykékben is valódi textilek sorakoztak.

A legrégebbi babaházakat németországi múzeumokban őrzik, nem véletlenül, hiszen a legapróbb részletekig élethű, profi alkotásokat Augsburgban és Nürnbergben készítették. A korai darabok közül sok úgy nevezett kabinet (szekrénybe épített) babaház volt, de végül a kívül is házat formázóak váltak általánossá.

puppenhaus_nurnberg_1639_germanischesnationalmuseum_2.jpgpuppenhaus_nurnberg_1639_germanischesnationalmuseum_3.jpgA nürnbergi Germanisches Nationalmuseum 1639-es babaháza egyszerűen lenyűgöző (a teljes ház a nyitóképen látható). Olajfestmények a falon, baldachinos ágy csipkés ágytakaróval, csillár, jellegzetes, zöld cserépkályha, bőrbe kötött biblia az éjjeli szekrényen. A pazarul berendezett konyhában látható hihetetlen mennyiségű eszközt fel sem lehet sorolni.

nuremberghouse_1673_v_amuseum.jpgnuremberghouse_1673_v_amuseum_2.jpgA londoni Victoria & Albert múzeum jelentős gyűjteménnyel rendelkezik a témakörben. (Angol földön a 18. századra terjedt el igazán a babaház divatja.) Csodás kreációk vannak a gyűjteményükben, de az ő legrégebbi babaházuk is Nürnbergből származik, 1673-ban készült, természetesen rendelésre.

nuremberghouse_1673_v_amuseum_17.jpgnuremberghouse_1673_v_amuseum_18.jpgnuremberghouse_1673_v_amuseum_16.jpgAz évszám a kéményén szerepel, így a ház biztosan datálható. Legtöbb tárgya eredeti. A tárgyaikkal együtt épségben megmaradt babaházak nekünk is elárulják, milyen is volt egy-egy korabeli (gazdag) otthon, milyen eszközöket használtak, mik voltak a szokások. Kedvenceim a lapozható apró könyvek. És például, akkor is készítettek megemelt gyerekszéket, amit oda lehetett tolni az ebédlőasztalhoz, és létezett kerekes járóka a kisbabák számára (én mondjuk nem tudtam).

A németalföldiek sem maradtak le, hamar csatlakoztak a trendhez. Az amszterdami Rijksmuseum egyik fantasztikus babaháza eredetileg egy gazdag hölgy, Petronella Oortman tulajdona volt, 1686-1710 között épült-szépült. Az teszi különlegessé, hogy minden pontosan azonos arányban lekicsinyítve szerepel benne, és minden tárgy olyan, mint a való életben, beleértve az anyaghasználatot is.

petronellaoortman_sdolls_house_ca1686-1710_rijksmuseum.jpgPetronella a miniatűr porcelánt Kínából hozatta, asztalost, kárpitost, üvegfúvót, ötvöst, kosárfonót alkalmazott vagyonokért, a festményeket művészekkel készíttette, hogy tökéletes legyen a babaház. Ez volt a hobbija. Nagyon büszke volt rá, és vendégeit a házikó kimerítő, részletes bemutatásával szórakoztatta órákon át. A szekrénybe épített pazar házacska végül annyiba került, amennyiért egy valódi házat lehetett venni az akkori Amszterdamban. És még egy festményt is készíttetett róla 1710-ben. (A házat benépesítő eredeti babák közül sajnos csak egy maradt meg.)

A drága, státusz szimbólumként tartott, kézműves babaházak a 18. században már megtalálhatóak voltak egész Európában, de az ipari forradalom fejlődésével felváltották őket az elérhető áron hozzáférhető gyári termékek, így már nagyobb eséllyel vettek ilyet a vágyakozó kislányoknak is. A 19. századtól pedig végre egyértelműen gyerekjáték lett a babaházból, és így van ez mind a mai napig, nagyon helyesen.

Kivétel azért manapság is akad: a felnőtt gyűjtőknek szánt, ismét kézműves módszerrel készített, ismét státusz szimbólumot jelentő, trendi babaházakat sok millió forintnyi dollárért/euróért árulják(!).

A babaház képeket a Victoria&Albert Museum, a Rijksmuseum és a Germanisches Nationalmuseum weboldalán találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr928259570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.01.10. 21:05:58

A székesfehérvári játékmúzeumban is sok ilyen van. Bár, hogy mennyire régiek, azt nem tudom.

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2016.01.10. 21:24:58

@kugi: A Moskovszky gyűjteményre gondolsz, ugye? Ott a tárgyak a régiek (van 18. századi is), a szobácskákat a gyűjtemény rendszerezésekor alakították ki, és rendezték be az összegyűjtött tárgyakkal.
Amennyire tudom, nálunk nem maradt fenn ilyen régi babaház. Magyarországon nem volt jelentős játékkészítés a 17-18. században. Én a Nemzeti Múzeum játékgyűjteményében tudok egy 19. század közepi babalakásról (két szobás és nincs teteje), de van nekik több is raktáron, csak nem annyira régiek.

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.01.10. 21:56:41

@trendmanó: Igen, arra gondoltam. A korukról nem volt tudomásom, köszi az információt! :)

Momina 2016.01.12. 01:05:24

Nagyon szeretem a babaházakat! (Szerintem nem csak gyerekjáték, felnőtt hobbi is, és nem kell feltétlenül gazdag gyűjtőnek lenni.) Én nemrég rendeltem paneleket, ablakok, ajtók, falak, tető, össze kell állítanom, festeni, szerelni. Viktoriánus stílusú faház lesz belőle. Földszint, emelet, tetőtér, összesen 6 helyiség és két terasz. Utána jön a lényeges rész, a berendezés. Valódi világítás lesz benne, apró ledes égőket vettem, minden helyiségben és a teraszon is lesz villany, csak szép lámpabúrák kellenek. Erről a facebook oldalról szoktam inspirálódni, csodás apró részletek fotói láthatók itt: www.facebook.com/media/set/?set=a.775482552556337.1073742009.472318659539396&type=3

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2016.01.12. 08:35:51

Engem ezek a régi babaházak nyűgöztek le, és pont arról írtam, hogy felnőtt hobbiként indult a dolog. Azt viszont nagyon jónak gondolom, hogy idővel gyerekjáték lett belőlük, sok örömet okozva a kislányoknak. Ez nem zárja ki, hogy szuper felnőtt hobbi legyen ma is. (A gazdag gyűjtőket azért említettem, mert ők nem maguk építgetik és rendezik be a babaházukat, hanem vagyonokért készen veszik, ami inkább a pénzről szól, és nem az izgalmas időtöltésről.) A te babaházad, ahogy írod, saját alkotás lesz, és nyilván kellemes tevékenység is, hosszú időn keresztül. :)))

Momina 2016.01.12. 09:46:26

Félre ne érts, nem rosszallásból írtam! Igen, engem is a régi babaházak nyűgöznek le, azért rendeltem viktoriánus alapot és szeretném minél élethűbben és korhűbben berendezni, csipkék, tükrök, sok függöny, porcelán, szőnyeg, stb. Ne nevessetek ki, de megpróbálok agyagból vagy lisztgyurmából apróbb edényeket vagy ételeket készíteni majd a konyhába, úgy mint pici kenyérvekni, sült csirke, mittudomén. (A székesfehérvári Patika Múzeumban van egy lenyűgöző miniatűr konyha, egy egykori gyógynövényfőző, orvosságkészítő műhely apró edényekkel, igazából azt látva határoztam el nemrég, hogy én is szeretnék végre babaházat.) Látom sok helyen a mai műanyag, nagyon rózsaszín, nagyon mű házakat, ami gyerekjátéknak viszont valóban remek, semmi éles, semmi különösebben törékeny, erős műanyag. Én is fogok venni ilyet, ha lányom lesz!

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2016.01.12. 12:38:52

@Momina: Egyáltalán nem gondoltam, hogy rosszallás. :)
Van egy hölgy, Skultéti Orsi, aki miniatűr tárgyakat készít (főleg kajaféléket, de mindenféle más pici tárgyat is), és babaházakat rendez be. Itt az oldala, hátha nem ismered, és esetleg ez is adhat neked ötleteket: www.orsisminis.blogspot.hu/.
süti beállítások módosítása