Trendmanó

Trendmanó

Bíbortetű, bíbor ajkak

2014. december 21. - trendmanó

164481984_szaj_thinkstock_v.jpgA legtöbb nő tucatnyi különböző árnyalatú rúzs boldog birtokosa. Nem jövünk zavarba, ha a különféle alkalmak más-más szájszínt kívánnak. Ott sorakozik a piperepolcon a rózsaszín, bézs, narancs, lila, bíborvörös több árnyalata. De mit keres itt a bíbortetű?

Még az a nő is használ időnként rúzst, aki amúgy nem híve a sminkelésnek – egy kis ajakpír (optimális esetben) feldobja a megjelenést. Az üzletekben hihetetlen kínálatból válogathatunk, de szerintem csak tapasztalati alapon lehet letenni a voksot egy-egy fajta mellett. Van például olyan trendi márka, amelynek brutális árú rúzsát csak halálos fenyegetettség esetén használnám újra, mivel erősen szárító hatású, és kb. ilyen ízűnek képzelem a molyirtót. A legolcsóbbak között pedig sok olyan, mint a kiszáradt cipőkrém és még büdös is, persze azért lehet venni normális áron sokféle kellemes és tartós rúzst. És nem mérgezőek, mint régen.

Már a sumérok is

A sumérok már 5000 évvel ezelőtt díszítették ajkukat (és szemhéjukat), leginkább féldrágakőből készített porral.

Nefertiti.jpgAz egyiptomiak hennát vagy eléggé mérgező algakivonatokat használtak ajakfestési célra, így sokan szó szerint áldozatul estek a divatnak. Íme a "fashion victim" kifejezés történeti értelmezésben :) Ehnaton fáraó szépséges felesége, Nofertiti is festette a száját, mint ezt fennmaradt mellszobrán közelről megcsodálhatjuk, ha a berlini Neues Museumban járunk. Az ajkak festése általánosan ismertté vált, az ókori görögöknél és a rómaiaknál a színészek és a prostituáltak mindenképpen alkalmazták, meg persze a gazdag, elegáns hölgyek. És a kevésbé tehetősek is, ha hozzájutottak a festékhez.

Az első szilárd, illatosított, formába préselt ajakfestő rudacska Andalúziában készült a mór megszállás idején. A középkori mindenható katolikus egyház viszont egyáltalán nem díjazta az arckikészítés semmilyen formáját. Az ajkak festését konkrétan a sátánimádás részének tekintették, és kegyetlenül megtorolták. Belátható, hogy az arc szépségének feltűnő színekben megnyilvánuló kidomborítását ez pár száz évre erősen visszavetette.

england_Elizabeth.jpgErzsébet királynő is

A szájfestés aztán a 16. század második felében Angliában (ekkor már nem katolikus ország, viszont öntörvényű királynője van) némileg elterjedt, de csak a felső osztálybeli hölgyek és a színészek körében. Nem véletlenül írtam színészeket, mivel az akkori angol színházban a női szerepeket férfiak játszották. Így hát sok férfi is festette a száját.

A szájkencét méhviaszból és vörös növényi festékanyagból keverték. I. Erzsébet királynő hófehérre púderezett arcához használta a vörös szájfestéket – ez vált elit körökben divatos sminkké. Holtsápadt arcú, szájuk helyén festett vérvörös sebhelyet viselő, de kinézetükkel elégedett, trendi divathölgyek járkáltak akkoriban a londoni palotákban. Rövid ideig tartott csak a vörös tobzódás, aztán évszázadokat kell ugrani a történetben. Gyakorlatilag egészen a 19. század végéig a szájfestés a félvilági nők, a prostituáltak és a színészek-színésznők megbotránkoztató privilégiuma maradt Európa-szerte. De aztán a rúzs szép karriert futott be.

Clip.bmpBíbortetű

Az USA-ban készített rúzsokat a 19. században kármin, vagyis bíborfestékkel színezték (a lektűrökben is gyakran hivatkoztak igéző kármin színű ajkakra). A szép színt pedig a bíbortetű nőstény egyedei biztosították. Az egyes kaktuszféléken élő kis vörös tetvekből kivont festékanyag drága volt, és drámai hatású. A 20. század végéig kellett várni, amíg szintetikusan is elő tudták állítani. Végül kiderült, hogy a szintetikus károsabb, mint az eredeti, tehát a tetvek nyertek.

A mindennapos rúzshasználat igazán széles körben a II. világháború után terjedt el, a népszerűsítésből a hollywoodi színésznők is kivették részüket. Ma már szerencsére nem számít erkölcstelennek a rúzsozás, az extrémebb rúzsok (pl. fekete) látványára sem akad fenn senkinek a szeme. A szépítkezést elvből elítélők nyilván kivételek, de reméljük, nem sokan vannak.177854327_ruzs_k.jpg

Utóirat: Aki szörnyülködik a bíbortetű miatt, és épp most határozta el, hogy inkább soha többé nem használ "tetves" rúzst, jobb, ha tudja, nem elég a az élénk színű rúzs örömeitől eltekintenie, mert a tetvekből származó kárminsav engedélyezett élelmiszerfesték is, jelölése E-120.

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr26860757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény2 2014.12.22. 18:00:00

Miért szörnyülködne bárki is?
Bio, meg öko, meg natural...
Azt hittem ez a divat.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.12.22. 18:20:19

Bizony, az epres danone fos is ezzel van megfestve, epret meg sosem látott. Egyétek :)

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2014.12.22. 18:26:47

@különvélemény2
Azért feltételeztem, mert szerintem nincsenek sokan a tetűrajongók, és esetleg feldolgozott állapotban sem fogadják szívesen az ilyesmit, pedig vitathatatlanul bio, ami vitathatatlanul trendi. :))) (És nem mérgező, amire önmagában a "bio" nem lenne garancia.)

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2014.12.22. 18:30:37

@enpera
A Danone cucc epermentessége másik ügy - elég felháborító -, de maga az kármin ételfesték legalább nem káros benne. Már ha az ember megelégszik ennyivel :)))

billiejean 2014.12.22. 18:38:25

Épp a napokban undorkodtam én is, mondom kigyomlálom a cuccaim közül a tetveseket a krémmánia adatbázisa alapján. Hát elképesztett mennyi kozmetikumban van, olyanokban is amiből simán kihagyható lenne szerintem:fekete Astor szempillaspirál, Terra Naturi alapozó stb stb stb. Itt a kis lista: kremmania.hu/osszetevok/carmine-ci-75470

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2014.12.22. 18:43:22

@billiejean
Szerintem azért az elgondolkodtató, hogy a tetveket pótló szintetikus anyag bevallottan nem vált be, mert károsabb volt mint a kis hatlábúakból kinyert színező. Ki tudja, hogy amiben nem az van, abba miféle staff kerül vajon.

különvélemény2 2014.12.22. 19:14:52

@trendmanó:
Nem staff, hanem stuff. ;)

"És nem mérgező, amire önmagában a "bio" nem lenne garancia."
Ezt sokan nem tudják, hogy a nagy biománia mennyire veszélyes, itt van pl. az anyarozs, amit "rózsavízzel" nem fogsz kiirtani, mert bazi ellenálló (gomba) és egy fél falut ki tud készíteni egyetlen szem.
Amit biogazdaságban csak "szemmel" lehet kiszúrni, mert megelőzni nem lehet vegyszerek nélkül.
Tehát, ha biogabonát veszel, akkor a józsiban 100%-ig meg kell bízzál, aki ellenőrizte, különben elég komoly lsd tripped lesz.

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2014.12.22. 19:18:02

@különvélemény2
Stuff, stuff, stuff. Mea culpa :)))
És a többivel is egyetértek.

lüke 2014.12.22. 19:26:28

@enpera:
Ezzel? Kaptam/vettem egyszer egy festékeset,youghourt nélkül
Cékla es rebarbara a festék, a vegyeszekkel történt egyeztetés alapján

Vili Doli 2014.12.22. 20:14:06

Mi olyan nagy ügy van ebben? A bloggernek talán új, eddig nem tudta.

Pedig még a Honfoglaló kvízjáték kérdései közt is szerepel egy kérdés a szárított nőstény bíbortetűről, mint vörös színanyagról.
Sőt, a fagylaltban is van.

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2014.12.22. 20:35:03

@Vili Doli
Igazad van, tényleg nem nagy ügy. És nem, a bloggernek nem új , mint ahogy az sem, hogy Nofertiti festette a száját, és I. Erzsébet hófehér púderhez használt vörös szájfestéket. Csak naivan azt gondoltam, hátha akad, aki talál az posztban olyasmit, ami érdekelheti. Mert hát nem mindenki honfoglalózik :)))

briggancs 2014.12.22. 21:50:53

Csak annyit mondanék még, hogy Campari ;)

jet set 2014.12.22. 23:07:48

A rántotta pedig petesejtből készül. Fúj, nem eszem többet!
süti beállítások módosítása