Trendmanó

Trendmanó

Az első szupermodell - Twiggy

2014. november 30. - trendmanó

twiggy-1.jpgA 60-as évek első számú nemzetközi modellje lett . A soványka lány megváltoztatta az egész divatvilág felfogását a manökenekről. És nem volt soha anorexiás, csak nagggggyon vékony (de formás).

Ágacska

Gyerekkori becenevén lett és maradt világhírű. A Lesley Hornby név nekem nem mond sokat, de ha Twiggyt említik, máris világos, kiről van szó. A szó jelentése ágacska, otthon így hívták kiskorában, vagyis már akkor is feltűnően véznácska lehetett.

Fashion model Twiggy poses wearing a pink dress in 1966.jpgAlacsony

Piszkafa, fiús kinézetű, pálcikaemberke - eleinte így írtak róla, berzenkedés fogadta, de a tinilány nagyon hamar győzött. Az addigi nőideálhoz, az akkori manökenekhez egyáltalán nem hasonlított, talán épp ezért üdítő újdonságnak tekintették a divatszakmában. Vékony csontozata enyhén szólva nem volt kipárnázva, de jól álltak rajta a sima szabású, rövid, új stílusú ruhák, és fotogén is volt. Egyes kritikusok morogtak a soványsága miatt, de mivel mosolygós, életteli jelenség volt, nem tudtak igazán belekötni. A nagyközönség végül gyorsan elfogadta.
51 kiló és 167 cm volt – a súlya még csak-csak, de manapság nem lehetne híres modell, aki ennyire "alacsony". A modellnek készülő mai lányok fohászkodnak, hogy még magasabbra nőjenek, és aggódva vizsgálják a mérleget, hogy elég soványak-e.
Twiggy semmilyen erőfeszítést nem tett, csak magát adta, és ő lett az etalon. Még azt is elfogadták, hogy nem elég magas, mert egyedisége mindent vitt (akárcsak később Kate Moss, aki 172 centijével szintén nem egy jegenye modell, mégis divatikon vált belőle).

88e91be02d9a725230e3c859ad721176.jpgArc

1966-ban indult, és már akkor az Év Arca és az Év Nője lett Nagy Britanniában. Fiúsan rövidre vágott, karakteres frizuráját a nagy Vidal Sassoon mester a saját két kezével alkotta, ezrek másolták. Tussal feltűnőre festett alsó szempilláit ezrek utánozták, és őt követve brutálisan sűrű műszempillát ragasztottak a lányok. Ez a kinézet időről időre újra divatba jön, és vajon hogy hívják? Hát persze, hogy Twiggy smink a neve. Megjelent minden vezető divatmagazinban (egy év alatt 13 Vogue fotózás!), 80 fontos óradíjat kapott (ami ugye nem rossz), és már 1967-ben Twiggy Dresses nevű saját kollekciójával jelentkezett.Immagine17.jpg

Amerika

Amikor 1967-ben az Egyesült Államokba utazott, az egész ottani média hosszan és részletesen kommentálta a „Twiggy jelenséget”, ahogy nevezték. Akkora volt a hype, hogy pillanatok alatt nemzetközi szenzáció lett. Modellkedett Amerikában, Franciaországban, Japánban is. Elég sok világhírű fotós dolgozott vele, többek közt Cecil Beaton, Richard Avedon, Annie Leibovitz és Steven Meisel fényképezte. Ezt nem sokan mondhatják el magukról.

twiggy-musical-note_TheBoyFriend_1971.jpgAztán

Twiggy alig több mint 4 évig volt modell, 1970-ben (21 éves korában) már visszavonult. Ez a négy év elegendő volt ahhoz, nemzetközi divatikon legyen belőle, és ezen az azóta eltelt 44 év nem változtatott, csak most már élő legenda.
pinupscoverl.jpgSzínésznő és énekesnő lett, lemezeket adott ki, tévé és mozifilmekben szerepelt, tévéműsorokat vezetett és vezet; sikeres mind a mai napig. Az 1971-es, The Boy Friend című filmmusicalben olyan jó volt, hogy két Golden Globe díjat is kapott. David Bowie 1973-ban a Pin Ups című albumához fotózkodott Twiggyvel.
A női divathoz mostanra sem lett hűtlen, csak már az idősebb korosztályokat biztatja stílusos öltözködésre. Érthető, mivel idén 65 éves lett. Kedves személyiség, tehetséges, népszerű ma is, de a világ számára nem a mostani idősödő nő számít, ő igazából örök tini lány marad.Twiggy-1967.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr316856391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása