Trendmanó

Trendmanó

II. Erzsébet királynő uralkodása képekben

2022. szeptember 19. - trendmanó

Szomorú aktualitása van az áttekintésnek, Erzsébet halála világszerte emberek tömegeit szomorította el, talán azért, mert ő maga volt a velünk élő történelem.

 A királynő 70 éves uralkodásának ikonikus pillanatait tekinthetjük át a bookazine ebben a bookazine-ban.

erzsebet_cimlap.jpg

"Kijelentem mindannyiuk előtt, hogy egész életemet, legyen bár rövid vagy hosszú, az önök szolgálatának és nagy birodalmi családunk – amelyhez mindannyian tartozunk – szolgálatának szentelem”. Ez volt Erzsébet hercegnő ígérete a Brit Nemzetközösség és Birodalom számára egy beszédben, amelyet a rádió 1947. április 21-én, a 21. születésnapján közvetített a dél-afrikai Fokvárosból.

1952 februárjában, apja, VI. Görgy halála után lépett trónra II. Erzsébet néven, és 70 éven át megtartotta az ígéretét.

15 miniszterelnökkel működött együtt: az első Winston Churchill volt, az utolsó Liz Truss, aki a királynő halála előtt két nappal lépett hivatalba és akit még fogadott Erzsébet a Balmoral palotában.

 

Ezt a bookazine-t szomorúan fordítottam.

 

A keleti front története

Megjelent egy új bookazine, A keleti front története.

Már évek óta dúlt a II. világháború, amikor 1941. június 22-én vége szakadt a Szovjetunió és Németország addigi szövetségesi viszonyának és megkezdődött a tragikusan sok áldozatot követelő összecsapásuk.
A győzelem mindent jelentett, és mindkét fél kész volt elszabadítatni a poklot is, hogy elérje. A végeredményt ismerjük, de érdemes belemélyedni a részletekbe.
A fordítása közben sokszor elgondolkodtam azon, hogy az emberi kegyetlenségnek, eszetlenségnek és persze a kiszolgáltatottságnak nemigen van határa, amikor szociopata hataloméhes vezetők halálba küldik az alattvalóikat.
Nyilván nem egy könnyű lektűr, de kifejezetten tanulságos ma is. Olvassátok!
bookazine-a-keleti-front-tortenete_borito.jpg

A pogányság története

Ismét megjelent egy érdekes bookazine : A pogányság története. Lapozgassátok, mert érdemes! Jó szívvel ajánlom és fordítani is izgalmas volt.

Mi a különbség pogány és pogány között? Az első esetben az ősi politeista és panteista vallások követőinek történelmi meghatározására használjuk, a kereszténység előtti egyiptomiakra, görögökre és rómaiakra, keltákra és skandinávokra, valamint angolszászokra. Ők és vallásaik egyes esetekben már századokkal előbb léteztek, mielőtt a kifejezés használatba került.
Aztán a 20. században a kifejezés újjászületett. A mai pogányok átértelmezték a saját használatukra, hogy leírják vele az általuk gyakorolt, múltban gyökerező kortárs vallások gyűjteményét.

poganysag_cimlap.jpg

A felfedezések kora

A felfedezések kora annak is érdekes lehet, akit amúgy a történelem részletei kevésbé érdekelnek. Az viszont talán igen, hogyan ismertük meg azokat a helyeket, ahová ma simán elröppenhetünk egy repülőgéppel, de ez sokáig nem volt lehetséges. Sőt, az emberek ezek létezéséről sem tudtak. Új bookazine.

cimlap_1.jpg

A világ kicsiny hely. Legalábbis régen az volt. Képzeljünk el egy térképet, ahol Európa határai részletesek és pontosak, ám Afrika és Ázsia pereme alig van felvázolva. Egyszerűen elvesztek a semmiben. És mi van Amerikával meg Ausztráliával és környékével? Felejtsük el.

A felfedezések kora mindent megváltoztatott. Az európaiak elindultak, hogy felfedezzék a földgolyót, amerre jártak, távoli civilizációkkal, gyönyörű épületekkel és a bőség gazdagságával találkoztak. Új földrészeket rajzoltak a térképeikre, és a zsákmányolt értékekkel töltötték meg a kincstáraikat.

Fordítás közben sok olyat tanultam, amit az iskolában nem említettek, de érdekes. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy forgassa örömmel ezt a bookazine-t. :) (Szerintem karácsonyi ajándéknak is szuper.)

süti beállítások módosítása