Trendmanó

Trendmanó

Annie, a puskás amazon

2017. április 23. - trendmanó

annieoakley.jpgAnnie Oakley mesterlövész az USA egyik első női szupersztárja volt, aki Buffalo Bill utazó társulatánál lett ismert az 1880-as évek végén. A világhír is rátalált: a vadnyugati show sok európai országban turnézott, Annie még Viktória királynő előtt is szerepelt. Ja, és 30 lépésről bármikor kettélőtt egy kártyalapot.

 

annieoakley-portrait-with-medals.jpgMesterlövésznő ma leginkább hollywoodi szuperprodukciókban látható, ő a szexi főgonosz vagy a mindenben profi, mindenkit fegyverrel megvédő jó. A valóságban általában maximum a lövészversenyek rajongói találkozhatnak hibátlanul lövő nőkkel. A 19. században is akadtak nők, akik jól kezelték a puskát, de csak Annie Oakley-ből lett igazi sztár.

Phoebe Ann Mosey néven született Ohióban, 1860-ban, szülei farmerek voltak. Apja meghalt, amikor Annie 6 éves volt. Anyja elég nagy szegénységben nevelte a félárván maradt hat gyerekét. Igen hamar, tízévesen munkába kellett állnia, egy helyi családnál volt „gyerekvigyázó és mindenes”. Önéletrajzában elég horrorisztikus részleteket tárt fel arról a két évről, amit gyakorlatilag rabszolgaként töltött az egyáltalán nem emberséges családnál. (Csak egy példa: büntetésből kizárták a házból télen mezítláb, mert elaludt zoknistoppolás közben.) Egy idő után nem bírta a bántalmazást, megszökött tőlük. A lényeg, hogy nem volt könnyű gyerekkora.

Ügyes kislány volt, nagyon korán kezdett vadcsapdákkal és puskával vadászni, így segített anyjának eltartani a testvéreit. A vadat eladták éttermeknek és szállodáknak. Annyira jól csinálta, hogy mire 15 éves lett, keresetéből a család ki tudta fizetni a farmjukra bejegyzett jelzálogot. A környéken ismertté is vált lövésztudománya miatt.

annieoakley_frankbutler.jpg1881-ben hálaadáskor Cincinnatiben bizonyos Frank Butler, aki egy lövészbemutatóval járta a környéket, 100 dollárba (ma ez több mint 2000 lenne) fogadott egy szállodatulajdonossal, hogy bármelyik helyi puskással megmérkőzik, és győz. Könnyen beszélt, mivel mesterlövész volt. Mindenkit le is gyűrt, egészen az utolsó párviadalig, ahol a szállodás az aprócska, alig 153 centis lányt, Annie Mosey-t állította ki Butler ellen. Butler nevetett, amikor meglátta, ki az ellenfél. Annie legyőzte, Butler elveszítette a fogadást. Viszont udvarolni kezdett a lánynak, és egy év múlva összeházasodtak. Nagy egymásra találás volt, évtizedekig jól érezték magukat egymás társaságában. Egy idő után együtt léptek fel, Annie ekkor vette fel művésznévként az Oakley-t.

buffalobill_williamcody.jpg1885-ben csatlakoztak a Buffalo Bill’s Wild West műsorhoz, amit a közönség imádott. Trendi szórakozásnak számított az "élő történelmet" nézni indiánokkal, lovakkal, bölényekkel, cowboyokkal, csatajelenetekkel. Buffalo Bill (= William Frederick Cody) négyórás, mintegy 1200 szereplőt felvonultató vadnyugati show-ja diadalmenetben utazta be Amerikát, később pedig az egész világot. A show-ban Annie-nek akadt egy riválisa, a nála sokkal fiatalabb, és kevésbé tehetséges lövész, Lillian Smith, akivel nem állhatták egymást.

annie-oakley_poster1880.jpg1887-ben a társulattal felléptek Londonban, a Viktória királynő arany jubileumára rendezett ünnepségeken. A királynőn kívül megnézte a produkciót a görög, a dán, és a belga király is. Annie (és Lillian Smith) részt vett egy lövészversenyen is Wimbledonban. Akkoriban nem elsősorban a teniszről volt ismert ez a londoni városrész, sokféle sportversenyt rendeztek itt. A korabeli sajtó úgy ítélte meg, hogy Lillian Smith elég gyengén szerepelt, Annie teljesített messze a legjobban. Tényleg nagyon tehetséges volt.

annieoakley-shooting-over-shoulder.jpgJó, tudott lőni, de mit csodáltak ennyire rajta? Csak a mihez tartás végett: a mesterlövésznő olyan biztosan célzott, hogy gond nélkül ki tudta lőni férje szájából a cigarettáját. 30 lépésről középen kettélőtt egy élével felé tartott kártyalapot. Bármely levegőbe feldobott tárgyat is mindig eltalált. És tükörből is tudott pontosan célozni.

Aztán egy időre elhagyta Buffalo Bill társulatát, de 1889-ben visszatért (ekkor a vetélytársnő már nem dolgozott ott). Jókor csatlakozott, mert a csapat újabb európai turnéra indult, a párizsi világkiállításon kezdtek, óriási sikerrel. Ekkor Annie már nagyon nagy sztárnak számított. Állítólag II. Vilmos német császár cigarettájáról is lelőtte a hamut, amikor az uralkodó erre megkérte. Elég merész történet, nem is valószínű, hogy igaz, de jellemző, hogy feltételezték róla, annyira biztos keze volt. (Viszont a fenti dolog a férj cigarettájával megtörtént.) Anyagilag is elismerték, Annie mindegyik társulati tagnál többet keresett, kivéve magát Buffalo Billt. Sok pénzt áldozott jótékonykodásra, rászoruló nőket, gyerekeket támogatott.

Mellékszál, de érdekes, hogy a Buffalo Bill társulat egyik európai turnéja során Magyarországon is járt. 1906 nyarán 25 helyen léptek fel Budapesttől Szegeden át Kolozsvárig, sikerrel.images_buffalobill_mo.jpg

Ekkor Annie már nem volt velük, ő ugyanis komolyan megsérült egy 1901-es vonatbalesetben. Átmenetileg megbénult, és öt gerincműtéttel tudták csak rendbe hozni. Ettől kezdve csendesebb, színpadi karriert épített. Egy neki írt színdarabban szerepelt, amelyet persze a lövész tudományára alapoztak. Élő legenda lett belőle.

annieoakley_nywts_1922.jpgNem volt feminista (szüfrazsett, ahogy akkor mondták), de nők ezreit tanította meg lőni, mert úgy vélte minden nőnek tudnia kell bánni a puskával, hogy megvédhesse magát, ha kell. És az volt a véleménye, egyenlő munkáért egyenlő bér jár. Azt is gondolta, hogy a nők teljesíthetnének katonai szolgálatot. A spanyol-amerikai háború idején fel is ajánlotta az amerikai elnöknek szolgálatait egy 50 tagú női mesterlövész alakulat élén, de ebből nem lett semmi. Viszont a női választójogért nem szólalt fel, szerinte az úgy lett volna elfogadható, „ha csak a jó asszonyok szavaznának”.

1904-ben meggyűlt a baja a sajtóval. William Hearst sajtómágnás egy téves bulvár sztorit adott róla közre, miszerint letartóztatták lopásért, mivel a kokain rabja, és így akart pénzt szerezni a szenvedélyére. A történet igaz volt, csak nem Annie volt a főszereplője, hanem egy kabarészínésznő, aki a letartóztatásakor Annie Oakley nevét diktálta be a rendőröknek a sajátja helyett. A szenzációt persze az összes újság átvette, Annie pedig nyilvános bocsánatkérést követelt. A legtöbb lap ezt meg is tette, de a mesterlövésznő a következő hat évet pereskedéssel töltötte, mert a bocsánatot nem kérőket mind beperelte. Sok pénzébe került, de 55 peréből 54-et megnyert. A neki megítélt kártérítések összege egyébként kevesebb volt, mint az összes perköltség, de a becsületét helyreállította, és ez volt neki a fontos.

annieoakley_s_gun.jpgLövésztudása idősebb korában sem halványult, sőt, még hatvanas éveiben is több rekordot állított fel. 1922-ben autóbaleset érte, ettől kezdve a jobb lábában acélmerevítővel járt. Egészsége lassanként megromlott, 1926-ban halt meg vészes vérszegénységben. A férje nem akart nélküle élni, nem evett többé, és 18 nap múlva utánahalt.

Végül némi mozgókép, ahol láthatjuk lőni. Buffalo Bill ugyanis barátságban állt Thomas Edisonnal, aki 1894-ben készített a társulatról filmecskéket, s ezek közt van egy rövidke, 24 másodperces kinetoszkóp Annie-ről és férjéről.

Annie_Oakley_shooting_glass_balls,_1894.ogv

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr6012448795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása