Trendmanó

Trendmanó

Magas, mint egy kémény – kürtőkalap

2015. március 08. - trendmanó

brighton_swimming_club_1863.jpgA 20. század elejéig büszkén hordták az úriemberek. Ma bűvészek nyulat varázsolnak elő belőle, és mondjuk az ascoti derbin mutatkozik benne a brit arisztokrácia, de ennél nem sokkal több a cilinder szerepe.

A henger alakú, magas, lapos tetejű, karimás keménykalap eredetéről nincs megegyezés a történészek között. Van, aki a 15. századi spanyol férfikalaptól eredezteti. Van, aki szerint kínai (kantoni) eredetű, és 1775-ben került Franciaországba, és van, aki amellett kardoskodik, hogy Firenzében találták ki 1760-ban. Akárhonnan is ered, ez a forma a 18. század végén kezdett divatba jönni Európában.

georgebeaubrummel.jpgKörülbelül 20 év alatt annyira elterjedt, hogy olcsóbb változatait alsóbb osztálybeliek is viselték, de az arisztokrácia körében egyértelműen a drága hódbőrből készült volt a trendi, mivel a hód szőre szép fényes és vízhatlan. Tehát feltűnő volt, sokba is került, és be sem ázott – komoly státusz szimbólum. A legismertebb korabeli angol férfi divatikon, George „Beau” Brummell is pártfogásába vette az új módit, ez megszilárdította az új fazonú kalap helyzetét.

A trend terjedésével a hódpopuláció mindenütt vészesen csökkent. Tényleg. A maradék hódokat az mentette meg, hogy a 19. század első felében a divatférfiak lassanként áttértek a fényes selyemborítású kürtőkalapra.

1840s_tophat_szinezett.jpgA forma fölül szélesedő lett, a magasság pedig 1830-ra elérte a 25-27 centit (a karima nem számít bele). Elsőre nem tűnik túl extrémnek, de ezt a kalapot nem húzták be a homlokukba, hanem a fejtetőre ültetve viselték, így már elképzelhetjük, hogy tekintélyes méret volt ez.

Az első kezdetleges összecsukható cilindert 1812-ben alkotta meg bordák és rugók rendszeréből Thomas Francis Dollman londoni kalapos, de szabadalma elég bonyolult volt, így nem lett széles körben népszerű. A férfinép azonban vágyott valami hasznos megoldásra, mert a magas kalapot nem volt könnyű kezelni.

chapeauclaque.pngTovább is fejlesztették a rugalmas fejfedőt, és 1840-ben megszületett az úgynevezett operakalap, a gibus. Az operaház nézőterén magas kalapot viselni nem volt sikkes, egész előadás alatt ölben tartogatni viszont eléggé kényelmetlen lehetett. A selymet vagy cilinderplüsst tehát rugós fémszerkezetre feszítették, amelyet egy laza csuklómozdulattal lehetett kinyitni, amikor is teljes pompájában mutatkozott, összecsukva pedig egy kerek lappá vált. Így már egyszerűen be lehetett csúsztatni a szék alá az előadás idejére.

Összecsukáskor a kürtőkalap jellegzetes hangot adott, emiatt klakknak is hívták, Magyarországon ez az elnevezés terjedt el.

tophats.jpgA 19. század végére a cilinder magassága 16-17 cm-re csökkent. Az akkori etikett szerint a tulajdonos fején tarthatta kalapját kávéházban, cukrászdában, üzletekben és színházi előadások szüneteiben. Ismerősök meglátogatásakor kézben illett szorongatni, úgy, hogy csak a külseje látsszon. Családi halálesetkor gyászszalagot tettek rá, de volt olyan férfi, aki gyászfátyolt is viselt a kürtőkalapján.

Az első világháború előtt a cilindernek kezdett bealkonyulni, pedig még alacsonyabbá vált (12-13 cm). Nappal már nem viselték. Csak formális eseményekre, nevezetes lóversenyekre és bálba vették fel, mivel nehéznek, ormótlannak, sérülékenynek, drágának és nehezen karbantarthatónak bizonyult. A kürtőkalapot illető ezen vádak kezdettől igazak voltak, mégis nagyjából 140 évbe telt, amíg a férfiak kiszabadultak az állandó fogságából.

jfk_beiktatasa1961_3.jpgViszont a nemzetközi diplomácia világában sokáig tartotta magát. A Szovjetunióban annak idején vita is folyt arról, hogy diplomatáik kövessék-e a nemzetközi szokásokat, és megfelelő alkalmakkor viseljenek-e cilindert. (Nemleges döntés született.) Sokáig az amerikai elnökök beiktatásán is a cilinder dívott, John Fitzgerald Kennedy volt az utolsó elnök, aki használta az 1961-es ceremónián.

david_beckham_royal_wedding_2.jpgA hétköznapokból egyértelműen kikopott, de persze nem tűnt el teljesen. Az ascoti lóversenyen ma is kürtőkalapban mutatkoznak az arisztokrácia férfi tagjai. William herceg és Kate Middleton parádés esküvőjén is a kívánt megjelenés eleme volt, itt még a focista David Beckham is cilinderrel jelent meg. És láthatunk még kürtőkalapot díjlovaglás résztvevőin, bűvészeken (náluk tényleg fontos kellék), egyes felvágós szállodák vagy kaszinók ajtónállói is viselnek egyenruhájuk részeként magas kalapot. Körülbelül ennyi. Egyáltalán, a férfiak túlnyomó többsége ma nem is hord semmilyen kalapot.hentes_cilinder.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr27252139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.03.31. 01:11:27

érdeekes cikk volt ez is. szoktam volt gondolni aarra, hogy vajh miért nem hordunk már kalapot:? sapkát is csak a korán kopaszodók. Talán a Film Noiros 50*es években volt utoljára elterjedt. Talán az eső miatt hordtak korábban? ma már mindenki fedett helyen van, esernyője is van, lovon az macerás volt. vagy csak tényleg "divat", hogy no more kalap..?!
süti beállítások módosítása