Trendmanó

Trendmanó

Greta Garbo, a titokzatos északi szépség

2015. május 18. - trendmanó

lion-garbo_fotodongillum_1926.jpgMiatta hívjuk garbónak a magas nyakú pulóvert. A múlt század 20-as és 30-as éveinek titokzatos filmszínésznője és minimalista eleganciát mutató divatikonja volt. Rejtőzködött akkor is, amikor sztár volt, akkor is, amikor már visszavonult, és ez mindennél jobban vonzotta a rajongókat.

greta-garbo_portre.jpgGreta Lovisa Gustafsson egy stockholmi szegény munkáscsalád lányaként látta meg a napvilágot 1905-ben, és mivel édesapja korán meghalt, hamar munkába kellett állnia. Először egy fodrászatban dolgozott, aztán egy áruházba került, ahol szépsége miatt kalapmodellként szerepelt a katalógusokban, majd manöken lett, rövidke reklámfilmekben mutatott be ruhákat. Először így került filmvászonra.

Rövid szerepet kapott egy 1922-es komédiában, és beiratkozott a stockholmi Királyi Drámai Színjátszó Iskolába, ahol két évig tanult. Ekkor Mauritz Stiller (akkoriban híres svéd rendező) felkérte a Gösta Berling című film egyik főszerepére, amely sikert hozott a még mindig csak 19 éves lánynak. Stiller a mentora lett, és mindenben segítette.

name_petition.jpgA nevét 1923-ban változtatta meg. Nem egyszerűen művésznevet vett fel, hanem hivatalos úton szabadult meg a Svédországban igen gyakori Gustafsson névtől. Hogy miért pont Garbo lett? Van egy weboldal (http://www.garboforever.com), ahol 9 lehetséges magyarázatot gyűjtöttek össze ez ügyben, de mindegyik csak feltételezés. Valójában senki sem tudja, de jó választásnak bizonyult.

garboandmauricestiller_1925_pd.jpgStiller 1925-ben Amerikába szerződött a Metro Goldwyn Mayer stúdióhoz, és ragaszkodott hozzá, hogy szerződtessék Gretát is. Még a némafilmes korszakban járunk, így a vásznon nem okozott gondot, hogy a színésznő egyelőre nem tudott angolul. Nem sorolom el sikeres némafilmjeit, de az MGM jól járt az „egzotikus” európai lánnyal: igazi sztár lett, aki sok pénzt hozott a stúdiónak.

first_talkie_annachristie_1930_pd.jpgKözben egyre nagyobb teret hódított a hangosfilm, de az MGM nem siettette Garbo debütálását a trendi új műfajban, mert rettegtek a bukástól. 1930-ban aztán elszánták magukat, és Greta az Anna Christie című filmben már megszólalt. A filmet így reklámozták: Garbo talks! (vagyis: Garbo beszél!). És nem bukott meg, hanem még népszerűbb lett, mert a közönség a hangját is vonzónak találta.

ninotchka.jpg1941-ig számos filmben bizonyította, hogy nemcsak beszélni tud, hanem ragyogóan tehetséges is (négy Oscar jelölést gyűjtött be, de végül csak életmű Oscart kapott 1954-ben). Például a Mata Hari, a Krisztina királynő, az Anna Karenina és a Kaméliás hölgy világsiker volt, és a Ninocska címűben azt is megmutatta, hogy komédiázni (valamint nevetni) is tud. Az 1941-es A kétarcú nő viszont bukás lett. Kár, mert mint utólag kiderült, ez volt az utolsó filmje.

kalap.jpgVisszavonult. Nem volt ez kimondva, és többször is úgy tűnt a későbbi években, hogy újra játszani fog, de végül mégsem tette. Hol ő gondolta meg magát, hol a filmre nem volt elég pénz. A lényeg, hogy 36 éves korától magánzó lett, nem játszott többet, és haláláig egyedül élt (de nem magányosan, mert barátai mindig voltak).

Karrierje kezdetét leszámítva nem adott interjút, autogramot, nem járt premierekre, és nem válaszolt a rajongói levelekre. Visszahúzódó és távolságtartó volt. Mégis mindenki imádta, izgatóan titokzatosnak látták. Erotikus kisugárzása volt, ezt női és férfi rajongói egyaránt érezték.

nadrag.jpgIgazi díva lett, pedig semmit nem tett érte, és stílusikon, pedig egyáltalán nem erőltette a dolgot. Ő volt az első androgün sztár, vagyis egyesítette öltözködésében a nőies és férfias vonásokat már a 20-as évektől, amikor nem volt elfogadott, hogy egy nő mondjuk nadrágot viseljen.

greta-garbo_tweed.jpgStílusa klasszikus volt, és teljesen a sajátja, nem utánozott senkit. Egyensúlyban tartotta a hollywoodi eleganciát (elérhetetlen, csillogó csábító a filmvásznon) és a kényelmes, praktikus viseletet (magánéletében került minden cicomás ruházatot).

greta-garbo_dolcevita_garboban.jpgTulajdonképpen ő alapozta meg a modern nő ruhatárát: praktikus ballonkabát, lapos sarkú, betéttel díszített férficipő, könnyű kis balerinacipők (Salvatore Ferragamo munkáit kedvelte igazán), laza nadrág, kardigán a jól szabott ruhákhoz, tweed kosztümök és kabátok, férfiingre emlékeztető, hibátlanul szabott blúz, barett, az arcot hangsúlyozó kellemes kalapok, kényelmes hosszú szoknya. És persze a magyarul azóta is garbónak nevezett magas nyakú pulóver, ami eredetileg sportos férfiviselet volt. De Garbo hatására női trenddé is vált. Az 1929-es világválság előtt egyáltalán nem az ilyen öltözködés volt az uralkodó trend a női divatban, de Garbo mégis el tudta fogadtatni, és követőkre talált.

garbogreta_matahari_1931.jpgFilmjeiben viszont extravagáns jelmezekben hódított. Ezeket többnyire egy filmes jelmeztervező, Adrian készítette számára. (Adrian több mint 250 filmben dolgozott, ő találta ki például Dorothy híres piros cipőjét is az Ózban.)

A Gretának tervezett jelmezek közül talán a legkülönlegesebb a Mata Hariban látható tetőtől talpig csillogó, keleties, gyöngyös öltözék hosszú fülbevalóval – örömmel hisszük el, hogy ilyen lehetett egy igazi szuperkémnő az első világháború idején. 2000 dollárba került, és majdnem 23 kilót nyomott (nem lehetett könnyű játszani benne).

garbo-greta-inspiration_1931.jpgAz Inspirationben viselt ezüstös nyakrésszel díszített fekete selyemruha is Adrian keze munkáját dicséri. Adrian álló galléros, arcát keretező ruhákat is tervezett neki, ez lett a Garbo Look.

galler.jpgAmikor Garbo visszavonult, Adrian is így tett: „amint Garbo kisétált a stúdióból, távozott vele a csillogás, és távoztam én is”.

Garbót tehetsége mellett a szépsége és titokzatossága tette sztárrá, a csak rá jellemző, modern minimalista stílusa divatikonná. Emberkerülő életmódja pedig mindig fenntartotta az érdeklődést iránta, minél inkább rejtőzködött, az emberek annál inkább tudni akartak róla. Még idős korában is (85 évet élt) szenzációnak számított, ha le tudták fotózni az utcán.greta-garbo-relaxing.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr647471256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása