Trendmanó

4711, a bűvös szám

2014. október 24. - trendmanó

800px-Eau_de_Cologne_1280470.JPGMit jelent ez a szám? A leghíresebb eau de cologne vagyis kölni neve. Nem egy illatújdonság, de a mai napig kapható, és világszerte népszerű.

Az eredeti Eau de Cologne citrusos illat volt, amelyet Giovanni Maria Farina olasz parfümkészítő mutatott be 1709-ben, Kölnben. Farina itt telepedett le, így kreációját tisztelete jeléül a városról nevezte el, ezért lett Kölni Víz. Farina szerint az illat az olasz tavaszi reggelt, a nárciszokat és a narancsvirágot idézte.

800px-1811-Rosoli-Flacon_Farina1709.jpgA kölni népszerűvé vált, Farina Európa majdnem mindegyik uralkodóházának szállított belőle. Köln városa pedig erről az illatról lett híres. (A hálás polgárok később szobrot is állítottak Farinának.) A család nyolcadik generációja ma is itt készíti az őseredeti kölnivizet, övék a világ legrégebbi illatgyára.

Büdös század

Miért pont ez az illat aratott ekkora sikert? A 18. században még nemigen tudtak olyan parfümöt előállítani, amely stabil maradt volna hosszú időn keresztül, általában az illat hamar elenyészett vagy alkotóelemeire bomlott az üvegcsében, néha kifejezetten büdössé vált. Farina sikerének titka, hogy kölnije kellemes szagú volt, és tartósnak bizonyult.

Ma bármikor hozzájuthatunk kedvenc illatainkhoz, egy komoly iparág dolgozik ezen, szorgalmasan. Csak pénztárcánk vastagsága befolyásolhatja, hogy milyen és hányféle parfümöt veszünk. Régen sokkal kevesebb illat állt rendelkezésre, és csak a felsőbb osztályok tagjai jutottak hozzá; egy aprócska üvegért kisebb vagyont fizettek.

A 18. század nem éppen a tisztaságmániáról volt híres, még a grófok, hercegek sem szerettek fürödni. Mondjuk ki kereken, az emberek többnyire büdösek voltak. Legegyszerűbbnek azt tartották, hogy a kellemetlen szagokat parfümmel fedjék el, és ez jóval többe került, mint a szappan meg egy kád víz. Illatot permeteztek bőrükre, ruhájukra, kesztyűjükre, parókájukra, legyezőjükre, bútoraikra. (És közben elégedetten vakarászták bolhacsípéseiket.)

Kis kezdőbetűvel: kölni

800px-1885-Molanus-Flasche_4711_1885-bol.JPGAmikor a század végén Kölnben bevezették a szabad kereskedelmet, az eredeti Eau de Cologne sikerén felbuzdulva rengeteg üzletember árulta saját illatát ezen a néven. Így aztán hamarosan köznév lett az elnevezésből, kis betűs kölnivíz.

4711 - csodavíz

A legenda szerint 1792-ben egy karthauzi szerzetes nászajándékként egy receptet adott bizonyos Wilhelm Mühlens kereskedőnek. Az aqua mirabilis, vagyis a külsőleg és belsőleg alkalmazható csodavíz leírását, amelyet később Mühlens – Farina-féle Eau de Cologne néven - orvosságként el is kezdett gyártani. A névhasználaton aztán hajba kapott a Farina családdal, és évek múlva pert is vesztett velük szemben.

1794-ben Köln minden házát lajstromba vették, és sorban megszámozták. A 4711-es számot kapta az a Glockengassén álló ház, ahol Wilhelm Mühlens készítette a kölnivizet. Az elbukott névhasználati vita után végül Mühlens kölnije a ház számáról a 4711 nevet kapta. Később bevezették a ma használatos utcánkénti házszámozást, a Mühlens család elköltözött, a házat lebontották, de az illat és a neve maradt.

Egyébként a kortársak tényleg csodavíznek gondolták a 4711 kölnit. Általános vélekedésük szerint megóvott még a (bolhák terjesztette) bubópestistől is.

1024px-4711-Stammhaus_Glockengasse-.jpgA 4711 mai főhadiszállása a Glockengasse 4. szám alatt, egy csinosan felújított épületben található, bárki felkeresheti, vásárolhat, és megnézheti a parfüm relikviákat az emeleti múzeumban.

Manapság persze nem jutna eszünkbe meginni a 4711 márkanevű kölnit (ugye nem?), és csodavíznek sem gondoljuk, de kellemes, friss illatát sokan kedvelik, és használják persze szigorúan külsőleg, permetezve. :)))

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr16828825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.