Trendmanó

Trendmanó

Férjek, gyémántok, tehetség - Elizabeth Taylor

2017. május 22. - trendmanó

elizabeth_taylor_ashwednesday_filmstill_1973.jpgGyerekszínész, majd igazi díva. Áramvonalas test, tussal hangsúlyozott kék szem, vastag szemöldök. Gyönyörű, nős férfiakkal viszonyba bonyolódó botrányhősnő, aki mindig férjhez is ment szerelmeihez. Nyolcszor házasodott. Rajongott az ékszerekért. Az elsők közt gyűjtött pénzt az AIDS leküzdésére. Meg jó színésznő is volt.

elizabeth_taylor_with_parents_at_stork_club_1947_pd.jpgElizabeth Rosemond Taylor Londonban született 1932-ben, de szülei amerikaiak voltak. Közvetlenül a II. világháború kitörése előtt a család visszatelepült az Egyesült Államokba. Kaliforniában telepedtek le, a papa művészeti galériát vezetett, a mama háziasszony volt, aki házassága előtt színésznőként tevékenykedett. Liz szép kislány volt, és mamája úgy gondolta, beteljesíti majd az ő színészi ambícióit, ezért filmes meghallgatásokra kezdte vinni.

liztaylor_lassiecomehome_1946.jpgA tehetséges gyereknek igen hamar munka ajánlatot tett a Metro Goldwyn Mayer stúdió és a Universal is, az utóbbit fogadták el. Egy kisebb szerepet kapott itt 1942-ben, de a stúdió emberei nem láttak benne fantáziát, szerintük nem volt elég gyerekes, szerződése meg is szűnt.

elizabethtaylor_mickeyrooney_national-velvet_1944_pd.jpgViszont az MGM újabb lehetőséget adott neki, az 1943-as Lassie hazatér főszereplője lett. Elégedettek voltak vele, de az áttörést csak A nagy derbi című film hozta 1944-ben, amelyben egyébként Mickey Rooney volt a partnere. Brit akcentusú, lovagolni tudó gyerekszínésznő kellett a szerepre, s a 12 éves kislány kitűnően teljesített. Ettől kezdve nem volt többé gyerekkora, tinisztár lett, és a stúdió határozta meg az élete minden mozzanatát (bár a szemöldökét nem volt hajlandó megváltoztatni, és a haját sem hagyta átfesteni).

elizabethtaylor_giant.jpgSok feledhető filmet forgatott, aztán a felnőtt szerepek 1950-től találták meg. Az első olyan filmje, ahol nemcsak az volt a feladat, hogy legyen önmaga, hanem színészi teljesítményt is megkívántak tőle, az 1951-es Egy hely a nap alatt. Elizabeth kiállta a próbát, a filmnek és neki is nagy sikere volt. Fölösleges lenne elsorolni a következő nem túl jelentős filmjeit, csak az 1956-os Az óriást említem. Rock Hudson és James Dean voltak ebben a partnerei. (Deannek ez volt az utolsó filmje, a forgatás után autóbalesetben meghalt.) A film komoly siker lett, Taylort ekkortól már színésznőként is elfogadták, nem csak sztárként.

Karrierje következő csúcspontja a Macska a forró bádogtetőn 1958-ban. Komoly alakítást nyújtott, pedig a magánélete épp romokban hevert – harmadik férje, Mike Todd ekkor halt meg repülőbalesetben. Két filmjét emelem még ki a további rengetegből, egyik az 1963-as Kleopátra, a másik a Nem félünk a farkastól (1966).

elizabethtaylor_cleopatra.jpgAz előbbi először nem volt túl sikeres, pedig mérhetetlen vagyonba került. A forgatást el is kellett halasztani, először a nem megfelelő időjárás volt az ok, majd Taylor egy szövődményes tüdőgyulladás miatt (kevés híján belehalt) hosszabb időre nem volt munkaképes. A halasztás miatt több szerepre új színészt kellett választani, mivel az eredeti kiválasztottaknak már a következő filmjükben kellett dolgozniuk. (Így került végül a filmbe Richard Burton és Rex Harrison.) A forgatási helyszínt át kellett tenni Londonból Olaszországba. Rendezőt is váltottak idő közben. A házas Burton és a házas Taylor szerelmi viszonya miatt a sajtó is állandóan a forgatás körül ólálkodott. A 20th Century Foxnak 62 millió dollárjába került a film, addig ilyen drágán még mozgóképet nem késztettek. A Kleopátra siker lett, de az árát lassan hozta be, a Fox majdnem csődbe ment. Taylor és Burton botrányos viselkedését okolták a problémákért, be is perelték őket, eredménytelenül. A közönség nem, de a kritika fanyalgott Elizabeth alakításán. Pár év múlva a Kleopátra kultfilmmé vált, a benne szereplő Taylor pedig trendi ikonná, de ő karrierje mélypontjának tekintette a filmet. Nehezményezte, hogy a szerinte jó jeleneteit kivágták a filmből. (Mindenesetre az a macskaszem smink, amit a filmben viselt, időről időre felbukkanó trend maradt.)

elizabethtaylorwhos-afraid-virginia-woolf_01.jpgA Nem félünk a farkastól más eset. Ez Taylor munkásságának az abszolút csúcspontja, és erre ő is így nézett vissza nyilatkozataiban. Ma is csak ajánlani tudom bárkinek, érdemes megnézni. Taylor a szerep kedvéért sok kilót hízott, sminkje és parókája segített elérni, hogy fáradt, öregedő ötvenes nőnek látsszon, de a külsőségek édeskeveset számítottak volna, ha nem alakítja zseniálisan a szerepet. Richard Burton is a legjobbját nyújtotta. A kritikák Elizabeth-t az egekig dicsérték, ezért a filmért kapta második Oscar-díját (az elsőt a Modern kaméliás hölgyért adták neki 1960-ban), és még kasszasiker is lett a Nem félünk a farkastól.

Persze újabb sikeres és kevésbe sikeres filmek és tévés szerepek hosszú sora következett évtizedeken át, de valójában a 70-es évekre karrierje túl volt a delelőjén.

És akkor a férjek. Mivel Elizabeth Taylor magánéletével elég sokszor megtelt a botránysajtó, furának tűnik, mégis hajlok arra, hogy valamiféle polgári elvárások szerint próbált élni, legalább a házasságot illetően. Ma sok sztár csak együtt él hosszabb-rövidebb ideig a szerelmével, a házasság esetleges. Ő mindig összeházasodott avval, akivel szerelmi viszonyba bonyolódott, ahogy akkor ez általános elvárás volt. Viszont a megvalósításig vezető út sokszor eléggé botrányosra, lázadóra sikeredett. Nyolc házasság, hét férj, mivel Richard Burtonnel kétszer is egybekelt.

elizabethtaylor_nickyhilton.jpgSzinte gyerekként kezdte: alig volt 18, amikor 1950-ben hozzáment Conrad Nicholson (Nicky) Hilton Jr. dúsgazdag szállodalánc örököshöz Hollywoodban. Az esküvő grandiózus volt, de a szerelem hamar elmúlt, mindössze nyolc hónapig tartott a frigy.

elizabethtaylor_michaelwilding.jpgMásodjára a 20 évvel idősebb brit színész, Michael Wilding lett a férje, vele 1952-ben (Liz még mindig csak 20 éves), egy rövid polgári szertartás keretében esküdött. Tőle két fia született, öt évig éltek együtt.

elizabethtaylor_miketodd.jpgMég tartott az előző házassága, amikor megismerkedett Mike Todd producerrel. Egymásba szerettek. Elizabeth gyors válása után egybe is keltek 1957-ben. Még ebben az évben megszületett kislányuk, Liza. Mindkettejüknek ez volt a harmadik házasságkötése. Boldog, de sajnos nagyon rövid kapcsolat volt, mert Todd 1958 elején magánrepülőgépével lezuhant. Csak jegygyűrűje alapján tudták azonosítani, mert a teste szénné égett.

elizabethtaylor_edddiefisher.jpgLizt nagyon megviselte a tragédia. Férje életében sok időt töltöttek együtt annak legjobb barátaival, az Eddie Fisher (énekes) - Debbie Reynolds (sztár színésznő akkoriban) párossal. Eddie mindenben a magára maradt Liz mellett állt, és végül addig vigasztalta, amíg szerelembe estek. Ez óriási botrányt okozott, Taylor a közmegítélés szerint szánandó özvegyből gaz, családromboló csábítóvá lett. 1959-ben összeházasodtak. A színésznő férje kedvéért áttért a zsidó hitre (emiatt később a Kleopátra filmjét be is tiltották egy időre Egyiptomban). Nem éltek problémamentesen, de a kapcsolatnak egy újabb férfi megjelenése tett be végleg.

elizabethtaylor_richardburton_1.jpgEz volt a nőcsábász, és nem mellesleg szintén házas Richard Burton. A Kleopátra forgatásán ismerkedtek meg, viharos, botrányokkal tűzdelt kapcsolatba bonyolódtak, majd mindketten elváltak és 1964-ben egymásnak mondtak igent. 1974-ig bírták a se vele, se nélküle, szerető és marakodó kapcsolatot, akkor elváltak. Elizabeth leghosszabb házassága volt.

elizabethtaylor_richardburton_botswana1975_2.jpg1975-ben újabb próbát tettek, Botswanában egy folyóparton keltek egybe, de csak egy évig bírták együtt. Burton alkoholproblémái, egymás iránti szakmai féltékenységük, Taylor gyógyszerfüggősége és még seregnyi probléma vezetett a végleges szétváláshoz.

elizabethtaylor_jw.jpgA következő férj John Warner, az USA haditengerészeti minisztere (később virginiai szenátor) volt, Taylor 1976-ban lett politikusfeleség. Hat évig bírta, de nehezen viselte a politikusfeleségektől elvárt protokolláris kötelezettségek, kötöttségek teljesítését, így végül elváltak.

elizabethtaylor_1991-fortensky.jpgHosszabb szünet következett. Utolsó házasságát a 20 évvel fiatalabb Larry Fortensky építőmunkással kötötte 1991-ben. Vele a Betty Ford klinikán ismerkedett meg, ahová mindketten alkoholizmusukat kúrálandó kerültek be. A nagy kor-, vagyoni, társadalmi és műveltségi különbség ellenére Taylor úgy vélte házasságuk tartós lesz, de tévedett. Fortensky öt év után beadta a válópert, nem akart tovább Mr Elizabeth Taylor lenni. (Mellesleg a házassági szerződésükben az szerepelt, a férj 1 millió dollárt kap, ha a házasság legalább öt évig kitart. Meg is kapta.)

elizabethtaylor_diamond_1957_frommt.jpgTaylor ékszerek iránti rajongása közismert. Férjei csodálatos gyémántokkal, smaragdokkal, rubinokkal kényeztették, és ő ezeknek sosem tudott ellenállni. Jelentős ékszergyűjteményt halmozott fel élete során, amelyet Mike Todd nagyvonalú ajándékai alapoztak meg. Tőle rengeteg, szebbnél szebb fülbevalót, nyakláncot kapott, és itt gyémántról beszélünk, nem bizsuról. Liz egyszer Párizsban meglátott egy fülbevalót, amit meg akart venni, de Todd nem hagyta, mert nem drágakövekből készült. Kis idő múlva viszont meglepte a feleségét az áhított fülbevaló gyémántból készített példányával.

elizabethtaylor_krupp.jpgTayloré volt például a híres, 33,19 karátos Krupp gyémánt: a gyűrűbe foglalt drágakövet Richard Burton vette neki. elizabethtaylor_thegrannynecklace_vancleefarpels_1971_fromrb.jpgAmikor 41 évesen nagymama lett, Burton egy aranyból és gyémántból készült „nagyi nyaklánccal” lepte meg. És így tovább… Még könyvet is írt a gyűjteményéről.

Halála után a csodálatos kollekciót aukcióra bocsátották, 156,8 millió dollár folyt be az ékszerekért. A pénzt Taylor akarata szerint az általa létrehozott AIDS alapítvány kapta meg. Mert nem csak az ékszerek érdekelték. Az egyik első sztár volt, aki részt vett az AIDS elleni küzdelemben. Nem bírta, hogy mindenki csak beszél róla, de nem tesz semmit. Az is motiválta, hogy korábbi filmes színésztársa és barátja, Rock Hudson ebben a betegségben haldoklott. Tevékenységével a 80-as évektől több mint 270 millió dollárt gyűjtött a betegség legyőzésére.  Megalapította az Elizabeth Taylor AIDS Foundation-t. A jogdíjai 25%-át mai napig ez a szervezet kapja.

elizabethtaylor_emerald_brooch_bulgari_1960_fromrb.jpgVégül még azt is meg kell említeni, hogy egész életében egészségügyi problémákkal küzdött maga is. Eleve gerincferdüléssel született, amin sokat rontott, hogy A nagy derbi forgatásán leesett a lóról, és eltört a gerince, a továbbiakban mindig elkísérte a hátfájás. Később alkohol és gyógyszerfüggő lett, ezért került a Betty Ford klinikára 1984-ben. Ő volt az első híresség, aki a klinikai kezeléséről nyilvánosan beszélt is. Amikor visszaesett, 1988-ban is ott kezelték. Súlyproblémákkal is hosszan küszködött (írt róla könyvet), és erős dohányos volt.

Egészsége fokozatosan romlott élete utolsó két évtizedében, végül szívelégtelenségben halt meg 2011-ben. Idén lett volna 85 éves. Szóval, bár a tökéletességtől eléggé messze állt, szép, érdekes és tehetséges nő volt.

Képek: Wikipedia, Pinterest, Christie's, dailymail.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr1012530903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.07.20. 11:14:10

„Szinte gyerekként kezdte: alig volt 18, amikor 1950-ben hozzáment Conrad (Nicky) Hilton dúsgazdag szállodalánc örököshöz Hollywoodban.”

Csak egy apró, de fontos pontosítás: Conrad Hilton és Nicky Hilton két külön személy, apa és fia. Elizabeth Taylor Nickyhez ment hozzá, míg Conrad Hilton a mi Gábor Zsazsánk (második) férje volt. Egyébként Zsazsa mondogatta olykor, hogy Liz Taylor volt a menye, de ez így nem volt igaz, mert Conrad és Zsazsa elváltak, mire Nicky és Liz házasságot kötött.

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2017.07.20. 11:28:27

@Field64: Én úgy tudom, hogy Taylor férje ugyanarra a névre hallgatott mint apja (Gábor ZsaZsa férje), pontosan: Conrad Nicholson ("Nicky") Hilton, Jr., oda kellett volna írnom, hogy junior, úgyhogy pótoltam. Köszönöm!
süti beállítások módosítása