Trendmanó

Trendmanó

Több évszázados csipkemánia

2016. március 28. - trendmanó

the-lacemaker-by-johannesvermeer.jpgA csipke a 16. századtól a divatos öltözék (nagyon drága) része volt, és századokon át trendi elemként az is maradt. Néha szinte tetőtől talpig beborította a divatkövető előkelő nőket, de a férfiak is buzgón pompáztak benne. A finya szerint társaságban nem is lehetett megjelenni nélküle, mint gróf Teleki Józseftől megtudhatjuk.

riddarholmen.jpgA középkori csipkekészítés még megmaradt a kolostorok falai között, szorgalmas apácák munkájaként.  15. századból már maradtak is fenn egyszerűbb csipketöredékek, például a svédországi Riddarholmen templomában találtak ilyent (selyem- és fémfonalból készült), de ez még nem nagyon hasonlított a későbbi légies csipkékre.

velencei_tucsipke.pngA világi felhasználás nagyjából 1450 után kezdett lassanként terjedni Európában. Az áttört szerkezetű, szépséges mintákat alapvetően kétféle technikával készítették, mindkettő nagy ügyességet és rengeteg időt igényelt, következésképpen csipkéhez csak horror árakon lehetett hozzájutni. Ez persze felkeltette az uralkodók és előkelők figyelmét: amúgy is vagyonokat érő öltözékeiket leheletfinom csipkével turbózták fel, evvel is hangsúlyozva, mennyire gazdagok.

17thc_flemish_bobbin_lace.jpgRengetegféle csipke létezik (horgolt, kötött, csomózott stb.), de a két legfontosabb csipkefajta a varrott vagy tűcsipke és a vert csipke, más néven klöpli. Előbbit végtelen türelmű nők egy textilre rögzített minta alapján egyetlen varrótűvel és fehér len- vagy selyemfonallal készítették, a gomblyukvarrásra hasonlító öltésekkel (ha ez még ismerős valakinek egyáltalán), utóbbihoz viszont több eszköz kellett.

bobbin_lace_museedesursulines.jpgA vert csipke létrehozása ugyanis gyorsabb, de kevésbé egyszerű volt, mivel sok szálból készült. Fonalakkal felszerelt orsókészlet (ezek a fából vagy csontból formált verőpálcák) kellett hozzá, valamint egy henger, amire a mintát gombostűkkel felerősítették, és ezekre a tűcskékre hurkolták megfelelő módon a fonalakat a verőpálcákról. Az éppen nem használt szálakat félre lehetett húzni a verőpálcákkal együtt, így nem gabalyodtak össze az bonyolult mintákhoz szükséges fonalak. Ez fontos szempont, mert akár több tucat verőpálcát is használtak egy-egy csipke elkészítéséhez. Gyakran arany- és ezüstszálakkal díszített, komplikált mintákat alkottak. A kész szakaszokból a kis tűket kihúzkodták, és újra felhasználták a minta többi részénél.

Tovább

Honnan van a szalagrózsa?

kokarda_1848.jpgHányatott sorsú szimbólumunkat ma már nemigen nevezzük szalagrózsának. Kokárdaként ismerjük, jó esetben megfelelően használjuk, rossz esetben korántsem a nemzeti függetlenség szimbólumaként szerepel, de minden március 15-e tájékán felparázslik a vita a helyes színsorrendről.

sansculottes_1793-94_pd.jpgA francia cocarde (kakastaréj) szóból magyarosodott kokárdává, nálunk majdnem kizárólag a magyar színekből álló szalagból hajtogatott kitűzőt nevezzük így. Az ilyen nemzeti színű trikolórból formált szalagcsillag (így is nevezték régen) először az 1789-es francia forradalom idején jelent meg, a Bastille ostromát követő napokban terjedt el. A legenda szerint XVI. Lajosnak nyújtotta át Párizs polgármestere az első kokárdát. A fehér szín a monarchia, a kék és a piros pedig Párizs város színeit szimbolizálta. A francia háromszínű zászló, a piros-fehér-kék trikolor rövid úton trendi szimbólum lett. Ennek a mintájára készült más nemzetek kokárdája a későbbiekben.

A francia forradalmárok eredetileg sapkájukra rögzítették, Magyarországon viszont inkább a ruhára tűzték-tűzzük, a szív fölé.

Formája szerint tipikusan kerek, lehet két lelógó szárnnyal ellátott, de ma a keresztbe hajtott csíkforma is népszerű. A fogalom szélesebb körű, mint ahogy általában használjuk, jelenthet bármilyen sapkára vagy ruhára tűzött kerek jelvényt. Például a katonai sapkarózsa is kokárda.

Magyar földön a piros-fehér-zöld színösszeállítás először egy Mátyás-korabeli pecsétnyomón jelent meg, de ekkor még nem volt országos jelentősége. A továbbiakban a három színből összefont zsinórokat lehetett látni régi iratokon, de még mindig szórványosan.

magyar_kokarda.pngÉs mit jelképeznek a színek? A piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld pedig a reményt jelenti, együtt a nemzeti egységet adják. Bár ez időnként kétségessé válik, amikor egyes csoportok kisajátítják a trikolort, és ilyenkor a nemzeti egység csak vágyálom.

Tovább

Kérem, ne zavarjanak!

bolckhotels_kenya.jpgAki járt már szállodában, találkozott a hasznos kis kartonlappal, amit a külső ajtókilincsre lehet akasztani, ha magányra vágyunk, de nagy figyelmet nem szoktunk szentelni neki. Pedig készülnek kifejezetten érdekes darabok is, Kenyában például a párducos a nyerő.

hiltoninternational_london.jpgLenyűgöző DND (Do Not Disturb) tábla gyűjtemény keltette fel a figyelmemet a Flickr egyik zugában, és úgy éreztem, írnom kell ezekről a mindenütt ismert, de nem sokra becsült jelzésekről. Az egyedülálló gyűjtemény mintegy 9500 darabos, egy világot bejárt olasz, bizonyos Edoardo Flores rakta össze, és mutatja meg a világnak a neten.

unknown_germany_1927.jpgA kis táblák használata egyértelműen világtrend, a hotelszobák kötelező felszerelési tárgya Európától Afrikáig, de legtöbbször egy semleges kinézetű, uncsi kis lapocskával találkozunk csupán, amire különböző nyelveken felírják a „Kérem, ne zavarjanak!” megfelelőjét. Este-éjszaka kiakasztjuk az ajtókilincsre, ha nem szeretnénk, hogy reggel korán a teljes fegyverzetben, porszívóval és törülközőkkel becsörtető szobaasszony riasszon fel legédesebb álmunkból. Többet általában nem is foglalkozunk vele.

orbishotels_poland.jpgMióta létezik egyáltalán ez a jelzés? Eredetét a 20. század elejére teszik, de nincs pontos adat arról, hogy hol, mikor kezdték alkalmazni. Annyit tudni, hogy az Egyesült Államok hoteljeiben bukkant fel először, majd röviddel ezután a magukra valamit adó elegáns európai szállodák is felszerelkeztek vele. Aztán elterjedt Ázsiában és Afrikában (és persze Ausztráliában) is.

A DND kartonok előtti időkben a szállodai személyzet egyszerűen az óra járásához igazodott, a szobalány a neki előírt időpontban bekopogott, majd simán begyalogolt a vendég szobájába akkor is, ha még aludt, épp zuhanyozott vagy más, esetleg kényesebb privát tevékenységbe merült az áldozat. Panaszkodtak is a vendégek, ezért egy idő után az előkelőbb hotelek kieszelték az egyértelmű, feliratos megoldást.

Tovább
süti beállítások módosítása