Trendmanó

Trendmanó

Kérem, ne zavarjanak!

2016. március 07. - trendmanó

bolckhotels_kenya.jpgAki járt már szállodában, találkozott a hasznos kis kartonlappal, amit a külső ajtókilincsre lehet akasztani, ha magányra vágyunk, de nagy figyelmet nem szoktunk szentelni neki. Pedig készülnek kifejezetten érdekes darabok is, Kenyában például a párducos a nyerő.

hiltoninternational_london.jpgLenyűgöző DND (Do Not Disturb) tábla gyűjtemény keltette fel a figyelmemet a Flickr egyik zugában, és úgy éreztem, írnom kell ezekről a mindenütt ismert, de nem sokra becsült jelzésekről. Az egyedülálló gyűjtemény mintegy 9500 darabos, egy világot bejárt olasz, bizonyos Edoardo Flores rakta össze, és mutatja meg a világnak a neten.

unknown_germany_1927.jpgA kis táblák használata egyértelműen világtrend, a hotelszobák kötelező felszerelési tárgya Európától Afrikáig, de legtöbbször egy semleges kinézetű, uncsi kis lapocskával találkozunk csupán, amire különböző nyelveken felírják a „Kérem, ne zavarjanak!” megfelelőjét. Este-éjszaka kiakasztjuk az ajtókilincsre, ha nem szeretnénk, hogy reggel korán a teljes fegyverzetben, porszívóval és törülközőkkel becsörtető szobaasszony riasszon fel legédesebb álmunkból. Többet általában nem is foglalkozunk vele.

orbishotels_poland.jpgMióta létezik egyáltalán ez a jelzés? Eredetét a 20. század elejére teszik, de nincs pontos adat arról, hogy hol, mikor kezdték alkalmazni. Annyit tudni, hogy az Egyesült Államok hoteljeiben bukkant fel először, majd röviddel ezután a magukra valamit adó elegáns európai szállodák is felszerelkeztek vele. Aztán elterjedt Ázsiában és Afrikában (és persze Ausztráliában) is.

A DND kartonok előtti időkben a szállodai személyzet egyszerűen az óra járásához igazodott, a szobalány a neki előírt időpontban bekopogott, majd simán begyalogolt a vendég szobájába akkor is, ha még aludt, épp zuhanyozott vagy más, esetleg kényesebb privát tevékenységbe merült az áldozat. Panaszkodtak is a vendégek, ezért egy idő után az előkelőbb hotelek kieszelték az egyértelmű, feliratos megoldást.

sunsetbeachclub_benalmadena_spain.jpgAz emberiség szállodaügyben érdekelt hányada sokáig megelégedett az egyszerű kartonlapokkal, de rengeteg helyen ma már egyéni megoldásokat alkalmaznak. A legegyszerűbb kiakasztók papírból vagy vastag kartonból készülnek, de van műanyag, fa, textil, bőr, fém vagy kerámia tábla is. Létezik általános Kérem, ne zavarjanak! karton is, ezek lényegre törőek: se név, se logó, csak a felszólítás.

Az egyes szállodaláncok egységes táblácskát alkalmaznak teljes hálózatukban, a különálló szállodák is csináltatnak sajátot (általában hotel neve + logó + DND felirat). A nagy hajótársaságok, amelyek tulajdonképpen óriási úszó hoteleket működtetnek, szintén használják, és a légitársaságok business class utasai is kapnak ilyet. A modern idők jele, hogy ma már sok helyen az elektromos ajtózárak résébe kell helyezni a táblácskát, ha nyugalmat akarunk.

nationalhotelmanagementcompany_usa.jpgunknown_usa.jpgunknown_usa_1.jpgA korai amerikai DND táblák némelyike elég militáns volt, fegyveres vagy botos ember vigyázta a vendégek álmát. Akadt fa alatt szunyókáló (lusta?) mexikóit ábrázoló is. Lehet válogatni, melyik asszociáció tetszik jobban…

travelodgehotels_uk.jpgSkóciában a mackó dívik. A Travelodge szállodahálózat hagyományos plasztik akasztós táblát használ, de ezen egy maci jelzi, hogy a vendég zavartalan pihenésre vágyik.

ruffletscountryhotel_st_andrews_scotland.jpgA St. Andrewsban található Rufflets Country House 1997 óta igazi játékmackót ültet a vendég ágyára, ezt lehet kiakasztani a kilincsre. Neve is van: Rufus, és minden szobában lakik egy belőle. Nagyon népszerű, ezért szuvenírként árulják is a hotelben. 2008-ban nagyeszű szállodai szakemberek azt tanácsolták a Rufflets működtetőinek, haladjanak a korral és szabaduljanak meg a medvéktől. A vezetőség internetes felmérést indított a szálloda honlapján, ettől tették függővé a döntésüket. A szavazók elsöprő többsége – 96% – a macik maradását akarta (még egy Facebook csoportot is létrehoztak a mackók megmentésére).

kinnairdestate_dunkeld_scotland.jpgMég mindig Skócia: a Dunkeldben lévő Kinnaird Estate vendégházaiban is telepített mackókkal jelezhet a vendég. Itt monogramos pulóvert és helyi színekben pompázó sálat hordanak a macik.

grandhoteldelmare_bordighera_italy.jpgmichelangelohotel_milano_italy.jpgOlaszország, mint tudjuk, a művészet hazája, ezért nem meglepő, ha Raffaello angyalkái vannak kiakasztva a szállodai kilincsre, vagy a Sixtus kápolna számtalan freskójának egy részletét jelenítik meg az alvó Ádámmal.

domussanctaemarthae_vatican.jpgAzt is tudhatjuk, a népszerű Ferenc pápa milyen táblácskát használ, ha akar (hát, nem valami hivalkodót). Ő ugyanis nem a Vatikán pápai lakosztályában lakik, hanem a pápai állam határán álló, jóval szerényebb Szent Márta-házban (Domus Sanctae Marthae), ami egy szálloda a Vatikánba érkező egyháziak számára, így annak egyszerű feliratos DND táblája áll a rendelkezésére.

nomadhotel_eger.jpgart_otel_berlin_germany.jpgAkárcsak a talján városok, Berlin is művészetpártoló, még a lehunyt szemű Andy Warholt is kiakaszthatjuk a kilincsünkre, ha a megfelelő art hotelben szállunk meg.

Úgy tűnik, nálunk inkább a feltűnésmentes, nem túl fantáziadús táblácskák vannak többségben, de egy egri szállodában láthatóan kedvelik a szecessziós művészetet.

honduras_canada_uk_turkey.jpgA bárányszámlálós motívum sok helyen népszerű, van ilyen kiakasztó Hondurasban, Kanadában, Nagy Britanniában és Törökországban is, hogy csak néhány példát említsek.

anamandaravillasdalatresort_spa_dalat_vietnam.jpgHa a keleti országok szokásait nézzük, arrafelé rengeteg kézműves DND jelzés készül (olcsó és népszerű a kézi munka), ezek persze nem papírból vannak. Egyértelmű kedvencem a sárgaréz, lecsukható szemű, vietnami darab.

liriverhotel_yangshuo_guilin_china.jpgMacska- és cukiságkedvelők Kínába menjenek, arrafelé ilyen textilkosárkában alvó cicával kedveskednek a vendégnek. Ehhez, mondjuk, a dél-kínai Yangshuóba kell utazni, de festői táj van arra (képen láttam), nyilván megéri. :)

baba_majom_no.jpgThaiföldi és jópofa a selyem párnácskára rögzített alvó baba, a fából faragott, csendre intő majom és az egyszerű, fára festett, mosolyogva alvó nő.

purikamandaluresort_spa_bali_indonesia.jpgÉs végül még egy villanásnyi Indonézia. Balin ilyen kerámia figurák őrzik a vendégek álmát (és még egy csomó másfajta). Akármeddig tudnám folytatni, annyi jót találtam, de inkább mindenkinek ajánlom a gyűjteményt, ahol garázdálkodtam. Országonként és hotellánconként albumokba rendezte a táblácskákat az olasz gyűjtő, de meg lehet nézni őket ömlesztve is. Persze sok unalmas, csak feliratos kiakasztót találunk az óriási anyagban, de rengeteg a szuper darab.

Jó szórakozást: https://www.flickr.com/photos/11068524@N04/

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr28450000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása