Trendmanó

Trendmanó

Nagy feneket kerítettek

2015. január 11. - trendmanó

1887_amerikai_viragcserep_kalap_polcos_turnur.jpgA „fardagály” vagy turnűr a 19. század végén kétszer is több évre meghódította a divatvilágot, valószínűtlen méretű hátsóval ajándékozva meg a nőket. Persze a férfiak pontosan tudták a vágyálom és a valóság közötti különbséget, de a látvány lenyűgöző volt.

13_k.jpg Noha az étkezés akkori kultúrája jelentősen befolyásolta a női bájak kiterjedését (gyakori ételrecept kezdés a 19. században az ilyen: végy egy tucat tojást és egy font marhafaggyút), a fenék mérhetetlen hangsúlyozására ez sem lett volna elegendő. A szexuális vonatkozásról persze a régi korokban ritkán ejtettek szót, mégis, a divatos sziluett mindig valami női attribútumot hangsúlyozott. Hol a keblekre, hol a derékra hívták fel a figyelmet extrém ruhaszabással és fűzővel. Aztán elkövetkezett a fenék hangsúlyozásának ideje.

A nőiesség alapvető jellegzetessége volt az irdatlan sok ruhaanyag felhasználása az öltözködési remekművekhez. A turnűr előtt divatos krinolin viszont terebélyes körkörös kiterjedése és önálló életet élő merev vázszerkezete miatt már egy szűkebb ajtón való átjutást vagy kecses leülést is komoly feladattá tett. Ez a divat semmilyen természetes mozgást nem támogatott, viszont csodálatosan sok anyagot lehetett hozzá felhasználni, művészi elrendezésben.

02_.jpgA nők unták a krinolint, de ragaszkodtak a megszokott anyagmennyiséghez, így jó megoldásnak látszott a turnűr. Eltűnt a nyikorgó krinolin váz, de a ruhaanyag bősége megmaradt, csak hátrafelé terjedt: a fenéken halmozták fel, festői formákban.

godey_utcai-ruha_1886.jpgA turnűr első korszakában, az 1870-es években magasra emelt derékvonaltól kiindulva, enyhén lehajló ívben díszítette a női hátsókat, majd a második korszakban, az 1880-as évtizedben lejjebb került az ejtett derékra, vízszintesen elálló formában. Ez volt az úgy nevezett „polcos turnűr”, amely 1886-ban érte el legnagyobb méretét. A hátrafelé növekvő női ruha elterjedésében elévülhetetlenek Charles Frederick Worth, a legdivatosabb párizsi haute couture tervező érdemei.

karikatura_turnur.jpgVolt, akinek akkoriban is feltűnt ez a groteszk forma, gúnyrajzokon libához vagy kentaurhoz hasonlították a divathölgyeket. A nők azonban nem viccesnek, csak egyszerűen trendinek találták ezt a viseletet, és szorgalmasan hordták.

Az rögtön kiderült, hogy támaszték nélkül a redők leomlanának, mert a nevezett testrész természetes formájában nem bírta őket megtartani, ezért változatos módszereket alkalmaztak.

1875_vic_albmuseum_1860skasmirsal_recycling.jpg1880s_nad_vaszon_turnur.jpgpamuttal_boritott_fem_1880s_k.jpgacel_pamutvaszon_1882_48cm.jpgHasználtak lószőrrel kitömött párnácskát (dizájnos, török mintás huzattal), nádból font, vászonnal kombinált farnövelőt, pamuttal borított fém félcsöveket, félgömb alakú acél vagy halcsontszerkezeteket (az ilyent a hátsó fölé illesztve szalagokkal rögzítettek a derékon), vagy párnázott, ruha alatt viselt félszoknyát. 2006al6733_bustle_parna_k.jpgMeglepően sokféle ötletes megoldás született. Bármelyik is volt a nyerő, erre tornyozták fel a kelmét, ezt párizsi farnak (cul de Paris) is nevezték.

turnurok.jpgMegszaporodott a turnűr készítésre szakosodott iparosok száma is. Újsághirdetéseikben számtalan formában, anyagból, méretben, minőségben, és különböző árfekvésben kínálták a nélkülözhetetlen eszközt. A vázas turnűr a hirdetések szerint trendibbnek számított, mint a kipárnázott félszoknya, mivel nem deformálódott, és nem kellett állandóan formára igazgatni. Némelyik szerkezet leüléskor ügyesen összecsukódott, igencsak megkönnyítve az elhelyezkedést az ülőbútoron, amely művelet egyébként elég problémás volt.

magyarbazar23_k.jpgA praktikus divathölgy nem feltétlenül adott ki sok pénzt a fenékduzzasztásra. Lehet olyan angol visszaemlékezést olvasni, amelyben az szerepel, hogy a szerző ismerőse a Times újságot használta turnűr készítésre, mert jó minőségűnek találta a papírját, jobbnak mint a Daily Newsét. :)

A polcos turnűr tombolása idején a hátsó kiterjedése akkora volt, hogy a divathölgy bátran egyensúlyozhatott volna akár egy tálcát is a fenekén. Otthoni viseletnek sokkal szerényebb méretek és egyszerűbb anyagok is megfeleltek, annál is inkább, mert a nagy turnűrös ruhában nemigen lehetett kényelmesen tevékenykedni, inkább csak pompázni benne.

delutani_ruha_1885-88_selyem_amerikai.jpgesti_ruha_1884-86_metropolitanmuseumofart.jpgestelyi_ruha.jpg A vizitruha, az esti öltözék és a báli ruha azonban brutális farrésszel rendelkezett. A kor trendkövető női gazdagon díszített különös díszbabaként járkáltak, egyúttal büszkén prezentálva férjük vagy családjuk gazdagságát.

1887 körül a turnűr mérete elkezdett csökkenni, a szoknyák laposabbak lettek, és 1890-re gyakorlatilag az óriás fardagály kiment a divatból, és ebben az extrém formában nem tért vissza többé.

Korunkban a jelentős hátsóra vágyó celebritások szintén szeretnek pompázni, de nem bíznak semmit a szabójukra, így nem a ruhájuk alatt hordják a fartöltő párnácskát, hanem egyenesen a bőrük alatt, mint például Kim Kardashian vagy Nicki Minaj. De ez persze már a plasztikai sebészet birodalmába tartozik.

women-wearing-bustles_k.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr917026731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

remixer 2015.01.12. 12:33:58

Nekem a sportos, kerek és feszes popsi tetszik. A nagy segg nem bejövős.

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2015.01.12. 12:55:51

@Jason Voorhees: És libák. Olyan karikatúrát is láttam, ahol a liba turnűrös nővé válását mutatták be. :)

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2015.01.12. 12:58:12

@remixer: Hát ez teljesen egyéni persze. Akkoriban a kifejezetten vaskos nők voltak a legnépszerűbbek, azt tekintették egészséges és vonzó kinézetnek. :)

steery 2015.01.12. 15:51:19

Ahogy azt Stifler mondta: Nagy kofferbe lehet jól pakolni.

Vili Doli 2015.01.12. 21:08:39

Egészséges férfinak kedvence a NAGY POPÓ.

automaton_aliza · http://antiquefashioncompany.blog.hu/ 2015.01.18. 17:04:00

Nekem van egy olyan elméletem, miszerint a turnűr megjelenése, majd második aranykora az 1880-as években egyfajta kolonista szexista kivetülés. Összefügghet azzal, ahogy például Saartjie Baartmant a Hottentotta Vénuszt a XIX. század második felében mutogatták és a gyarmati politika sikerének egyfajta "morbid testet öltéseként". Ez a morbid fenékmánia aztán a turnűr formájában öltött testet, ami azért is terjedhetett el szexista mivoltán túl, mert a krinolinhoz képest nagyobb mozgásteret engedett a nőknek, miközben mégis a csípőt, azaz a termékenységet hangsúlyozta, csak éppen nem oldalirányban, hanem hátrafelé.
süti beállítások módosítása