Trendmanó

Trendmanó

A leghíresebb irodalmi medve, Micimackó 90 éves

2016. október 24. - trendmanó

sasb_2016_08_03_pooh.jpgEgy New York-i gyerekkönyvtárban bárki megnézheti a (szépen kitisztított) Csacsi Öreg Medvét, kedvenc játékából pedig évente világversenyt tartanak. Tehát ma is trendi.

christopher_robin_milne_winnie-the-pooh.jpgJátékmackóként (fizikai valójában) idén már betöltötte 95. életévét, bár irodalmi szereplőként még „csak” 90 éves. Eredetileg Edward néven kezdte pályafutását, amikor Alan Alexander Milne író a londoni Harrod’s áruházban megvásárolta őt kisfia, Christopher Robin első szülinapjára. Pár évvel később már a Winnie-the-Pooh névre hallgatott, a mesekönyvbe is így került be.

Winnie azért lett, mert kis gazdája sokszor látott az állatkertben egy Winnipeg (Winnie) nevű kanadai feketemedvét, aki nagyon tetszett neki. Pooh pedig egy szimpatikus hattyú volt. A kisfiú a neveket egybevonta, és átnevezte Edwardot. Milne papa mesehőssé tette a kisfiát – akit mi ugye Róbert Gidaként ismerünk, Karinthy Frigyes klasszikus tolmácsolásában – és gyereke játékait is. (Megjegyzem, Christopher Robin felnőtt korában könyvben írta meg, mennyire nyomasztotta őt ez hírnév.)

the_original_winnie_the_pooh_toys.jpgAz igazi Micimackó, Malacka, Kanga, Tigris és Füles megvan ma is, Zsebibaba sajnos elveszett egy almáskertben, még a 30-as években. (Bagoly és Nyuszi nem létezett a valóságban, csak a könyvekben szerepeltek.)

A gondosan megőrzött játékok 1947-ben a könyvek amerikai kiadójához kerültek, 1987-ben a kiadó adományozta a New Yorki-i könyvtárnak őket. Akkor kitisztították, majd kiállították az állatokat. Több százezer(!) rajongó látogatta/látogatja meg őket évente.

sasb_2016_08_03_pooh_opening-03090.jpg2015-től egy évre visszavonultak a restaurátor műhelybe: rájuk fért egy „ráncfelvarrás”. Méretre Füles a legnagyobb, rajta kellett legtöbbet dolgozni, hogy eredeti pompájában tündököljön, de a többiek is megújultak. 2016 nyarától ismét a gyerekkönyvtárban üldögélnek tisztítva-restaurálva a játékfigurák, a Százholdas Pagony térképe előtt várják a gyerek (és felnőtt) rajongókat. Az állatokat nyitva tartási időben lehet megtekinteni a New York Public Library Children’s Center nevű könyvtári egységében, a Fifth Avenue-n.

Micimackó kalandjai 1926 októberében jelentek meg először könyv formában (ezt két év múlva követte a Micimackó kuckója). Több mint 50 nyelvre fordították le, sok generáció kedvence lett. Még latin fordítása is van (Vinnie ille Pu), ezt egy magyar származású orvos-polihisztor, Dr. Lénárd Sándor készítette. Ez a latin nyelvű verzió 1960-ban jelent meg, felkerült a New York Times irodalmi bestseller listájára, és 20 hétig ott is maradt. Mondanom sem kell, ilyesmire nem volt példa sem előtte, sem azóta. 125 000 példányt adtak el belőle.

original_pooh_4.jpgmicimacko_ceruzarajz.jpgA könyveket Ernest Howard Shepard illusztrálta, rajzai klasszikussá váltak. Sokan nem is tudják, hogy Micimackót nem Christopher Robin macijáról mintázta, hanem saját kisfia Growler nevű játékmedvéjéről. A többi állathoz viszont Milne kisfiának játékai „álltak modellt”. Az egyik leghíresebb illusztráció eredeti tusrajza 314 000 fontért kelt el egy aukción. A képhez készült ceruzavázlatért pedig 58 000 fontot adott egy gyűjtő.

Ez az illusztráció a Micimackó kuckójának hatodik fejezetében található, ahol a Micimackó-vizipóló játékot játsszák a szereplők. Ettől lett ez a legismertebb rajz. Mackó éppen költői válságán próbált úrrá lenni, amikor a patak felett átívelő hídról véletlenül a vízbe ejtett egy fenyőtobozt. Felfedezte, hogy a híd egyik oldalán vízbe esett toboz a másik oldalon bukkan fel, így elkezdett tobozokat versenyeztetni. Később barátaival rendezett versenyt, ekkor kis botocskákat dobáltak a vízbe (és Fülest, de ez mellékkörülmény). Ez a játék a valóságban sportversennyé vált, bajnokságot is rendeznek belőle minden évben.

pooh_sticks_bridge_ashdownforest.jpgA valóságos játékot az Ashdown Forest (Sussex) patakján átívelő hídon kezdték játszani, Milne és kisfia, így került a könyvbe, legalábbis a legenda szerint. Később sokan elzarándokoltak ide, mivel ez a táj a Százholdas Pagony eredetije, és kipróbálták a játékot is (angol neve Poohsticks). A Posingford hidat az 1970-es években hivatalosan is átkeresztelték: Poohsticks Bridge lett belőle. Annyira népszerűvé vált a hely, hogy a kis híd alaposan megviselődött, 1999-ben teljesen újjá is kellett építeni. Ma is szorgalmasan látogatják a turisták, akiktől most már azt kérik a hatóságok, hogy saját botocskákat hozzanak magukkal, mert a korábbi látogatók az ágtördeléssel teljesen tönkretették a közeli fákat.

A versenysport viszont a Temze folyón lett belőle, Oxfordshire-ben. 1984-ben kezdődött, a résztvevők kisebb összeget fizettek be jótékonysági célra. Eleinte januárban rendezték, de 1997-ben a kemény tél miatt áttették márciusra. Azóta többször váltottak helyszínt, változtak a szervezők is, 2008-ban a megszűnés réme fenyegette, de végül megmaradt, a britek kitartóak, ha kedvenceikről van szó. A neve World Poohsticks Championships, és a Rotary Club gondozza. Manapság júniusban tartják, egyéniben és csapatban lehet indulni. Minden évben készül a versenyhez kitűző is, bár a 2016-ost sajnos nem találtam meg, ezek a régebbiek sem rosszak.badges.jpg

Ha esetleg még ezután is bizonyítani kellene, hogy Micimackó trendi klasszikus, íme. Mindenki kedvenc Csacsi Öreg Medvéje a hollywoodi Walk of Fame-en is kapott egy csillagot. Varsóban emléktáblás utcája van (Ulica Kubusia Puchatka). Budapesten pedig a XXIII. kerületben neveztek el utcát róla. :)original_pooh_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr4311833357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása