Trendmanó

A második világháború története

2019. február 19. - trendmanó

Szeretném az érdeklődők figyelmébe ajánlani, hogy megjelent A második világháború története. Ez is bookazine, amit egy bizonyos manó fordított.

A tavalyi első világháborús könyv után most itt az újabb. A második világháború története érdekesen foglalja össze a kegyetlen háborús pusztítást. A bookazine formátum lehetővé teszi, hogy ne csak egy sima szövegfolyamot olvasson az ember. A főszöveg mellett kisebb egységek, ábrák és sok kép is van benne.

52932060_2279866008731343_7917263823487107072_n.jpg

Aki tájékozódni szeretne a háborúról, annak meggyőzően bemutatja, hogy mire volt képes elvakultságban, rombolásban az ember a 20. század közepe táján. Nem valami szívderítő, de reális képet mutat, érdemes elolvasni, lapozgatni. Én mindenesetre izgalmas munkának találtam.

A képek egy része felkavaró, ezért nem gyerek kezébe való a kiadvány.

Hírlapüzletekben, könyvesboltokban találjátok meg.

Az első világháború története

bookazine

Ez az összefoglaló munka bookazine formátumú, vagyis egyesíti a könyv és a magazin erényeit.

45628920_2223203251270999_660640273059020800_n.jpg

Most nem trendeket akarok nektek bemutatni (bár a háború sajnos örök trend, valahogy az emberiség nem bír meglenni nélküle), hanem egy történelmi áttekintést.

A kiadvány érdekes és látványos (helyenként igencsak megrázó) módon számol be a Nagy Háborúról. A téma iránt érdeklődő felnőttek nem fognak csalódni, de kisgyerekeknek a felzaklató fotók miatt nem ajánlom, ez nem tankönyv jellegű feldolgozás.

Brit történészek állították össze, nyilván a saját fő szempontjaik alapján, ezért a magyar vonatkozások nem túl részletesek, viszont a tőlünk távol eső hadszínterekről sok olyasmi is megtudható, amiről ritkán lehet olvasni.

Leginkább szolgálati közleménynek szánom, hogy egy bizonyos manó fordította magyarra. :)

Újságosoknál, hipermarketekben, hírlapüzletekben tudjátok beszerezni.

45396867_2223203361270988_6608909591331733504_n.jpg

Örökös film- és divatikon – Audrey Hepburn

audreyhepburn_sabrina_portrait.jpgA világ egyik legszebb nője volt, és tehetséges. Máig ható ikon lett. Ő volt Hubert de Givenchy múzsája. Legendás, sikkes színésznőből akadt sok, de ők a múlt. Audrey viszont valahogy nem megy ki a divatból, most is trendi. Vannak ruhadarabok, amiket nélküle ma nem viselnénk. Idősebb korában már egyáltalán nem filmsztárként, hanem a gyermekjogok védőjeként működött.

 

Michael Kors divattervező mondta 1993-ban, amikor Hepburn meghalt: „A nők ma természetesnek veszik azokat a dolgokat, amelyeket hordanak, pedig ha nincs Audrey Hepburn, fel sem vennék őket.” És ez így van. De lássuk az életútjának néhány állomását. Sokszor a ruháknak is jutott szerep.

audreyhepburn_young.jpgJoseph Hepburn Ruston brit diplomata és Ella van Heemstra holland bárónő lányaként született 1929-ben Belgiumban, Audrey Edda Kathleen van Heemstra Hepburn Ruston néven. A család sokat utazott, így a kislány idővel öt nyelvet tanult meg. Anyanyelveként beszélte a hollandot és az angolt, valamint tudott franciául, spanyolul és olaszul.

1935-ben nagy trauma érte: apja elhagyta a családot, Londonba költözött, ahol erőteljes fasiszta tevékenységbe kezdett. Lányát sosem látogatta. A szülők elváltak, Audrey a mamájával Kentben élt. A II. világháború kitörésekor Hollandiába költöztek. Anyja úgy gondolta, ez az ország semleges marad a háborúban, így biztonságos. Tévedett.

Tovább

Gelato? Ide vele!

fagyi_history_2.jpegNyáron első számú hűsítő finomság a fagyi. Rengeteg fajtát: fagylaltot, parfét, jégkrémet, jégkását, sőt szorbét ismerünk, de ebben a népes családban az egyik komoly sztár az olasz gelato. Már évszázadok óta kényezteti az ízlelőbimbókat, és még mindig trendi.

 

italian-gelato-ice-cream_pd.jpgPersze nem az olasz fagylalttal kezdődött a jeges finomságok sora. Először a sörbet/serbet/szorbet/szorbé néven ismert ízesített jégkásákat tálalták fel a keleti uralkodóknak és gazdagoknak. Pontos induló dátum nincs. Van kutató, aki i. e. 12000-re, Mezopotámiába teszi a keletkezését, mások (ezek vannak többen) i. e. 3000 körül Kínában vélik megtalálni a kezdeteket.

fagyi_juice-concentrate-egypt.jpgEgyiptomban és Perzsiában is ismerték. Havat kevertek szőlőlével, vagy jeges rózsavizet sáfránnyal és gyümölcsökkel. Kínában tejjel kevert rizst jegeltek, az arab országokban tejet, rózsavizet, szárított gyümölcsöket és magvakat kevertek cukorral, így készítettek jeges finomságot. A római császárok és patríciusok a jéggel kevert gyümölcsöket szerették, mézzel édesítve.

Költséges mulatság volt. A hóhoz vagy jéghez elég nehéz volt hozzájutni, a magas hegyekből szerezték be, és már elég hamar rájöttek, hogy jól burkolt vermekben lehet egy ideig tárolni.

Tovább