Trendmanó

Vajon a középkori kislányok babáztak?

2015. november 01. - trendmanó

girl_doll.jpgEgyértelműen igen. Eleinte csak igen egyszerű babáik voltak, de a 15. századtól már hivatásos játékkészítők látták el őket szebbnél szebb darabokkal.

roman-rag-doll.jpgBabákat szinte minden kultúra ismer, évezredekre visszamenően. A legkorábbi időkben mágikus, termékenységi és vallásos célt szolgáltak. Például az i.e. 2000 körüli egyiptomi sírokban talált, fából és agyagból készült apró emberfigurák nyilván nem játékbabák voltak, inkább a halottak túlvilági kísérői. De azért persze a gyerekeknek is voltak játékai.

Az ókori görög és római gyerekek is játszottak babával, de ezek általában nem maradtak fenn, mert anyaguk idővel szétmállott, elporlott. Ritka kivétel egy római rongybaba az 1-5. századból (ennél pontosabban nem állapítható meg a kora), amely szerencsére igen száraz helyen vészelte át az évszázadokat. Annyit állapítottak meg róla a tudósok, hogy vászonból készült, rongyokkal és papirusz darabkákkal tömték ki, de öltözéke nem maradt meg. Ma a British Museum kincsei közé tartozik.

hortussanitatis_1491.jpgA középkorban a kisfiúk katonás típusú játékszereket kaptak, míg a kislányok játékbaba dajkálásával készülhettek későbbi női feladataikra. A latin pupus/pupa szó újszülött gyereket jelent, ebből lett németül Puppe, franciául pedig poupée a baba neve.

A babák készítéséhez felhasznált leggyakoribb anyagok a rongy, a fa és az agyag, de használtak csontot, viaszt, ólmot, kukoricacsutkát vagy papírmasét is. Voltak ehető babák is – mézeskalácsból. Ez már előre vetíti, hogy ebben a posztban sajnos nem lesz sok kép, mert a sérülékeny anyagokból való babákat elemésztette az idő, főként leírásokból tudjuk, hogy milyenek voltak.

Tovább

Trendmanó és a narancstorta

Ez itt egy rendkívüli poszt, ugyanis egy éves lett a blog. :))) Igazi manóünnep, de azt gondoltam, ne csak én örüljek, hanem az olvasók is. Köszönöm mindenkinek a kommenteket, és persze azt is, hogy vissza-visszajártok ide böngészni!

Mivel a narancstorta nagy kedvencem, megosztom a receptjét egy régi (manó)családi szakácskönyvből. Ez a Szegedi Uj Szakácskönyv, bizonyos Szekula Teréz írta 1890-ben, és sok kiadást megért. Az én példányom eléggé leharcolt, de becsben tartott darab, már csak igen óvatosan lehet lapozni, mert kissé szétesett. Így néz ki.ujszegediszakacskonyv2_1890.jpgÉs akkor a recept, ami ma is elkészíthető, finom, hátha valaki szeretné kipróbálni. A cukor (amióta nem tömbben árulják) ma leginkább kockacukor lehet, mert azon lehet ledörzsölni a narancshéjat. A 8 tojáson ne lepődjünk meg, régen többnyire ipari mennyiségekkel dolgoztak a háziasszonyok (5 is elég). Belátom, nem kezdőknek való leírás, mert semmit nem tudunk meg a hőfokról (előmelegített forró sütőben kezdünk, és aztán 180 fokon folytatjuk) vagy a forma kikenés mikéntjéről (kivajazott, darált mandulával beszórt nagy tortaforma). Tekintsük piskótának hiszen az és eszerint járjunk el. Ja, és még lisztmentes is, ami ma elég trendi.narancstorta_1890.jpg

KUKKANTSATOK BE HOZZÁM MÁSKOR IS!

Trendmanó :)