Trendmanó

Trendmanó

A gumi és a Michelin csillag

2016. május 22. - trendmanó

michelin-man-3.jpgNálunk is vannak már Michelin csillagos éttermek, autónkat is járathatjuk talpig Michelin abroncsban, de mi köze a gumigyárnak a gasztronómiához? A válasz a piros Guide Michelin tájékán keresendő, abba kerültek bele idővel az értékelő csillagok. És ki az a Bib?

charlesterront.jpg1889-ben egy francia testvérpár, Édouard és André Michelin átvett egy már működő gumiüzemet Clermont Ferrand-ban, és fejleszteni kezdték. A legenda szerint (de lehet, hogy tényleg) egyszer betévedt hozzájuk javíttatni egy olyan biciklista, akinek kilyukadt pneumatikus abroncsa az addigi szokás szerint körben a kerékre volt ragasztva. Több mint három órába telt leügyeskedni a gumit a kerékről. A gumit megjavították, és visszaragasztották a kerékre, majd várni kellett másnapig, hogy megszáradjon és megkössön a ragasztó. Kipróbálták a járművet az udvaron, de párszáz méter megtétele után a gumi újra tönkrement, és kezdődött elölről a kínlódás. A fivérek úgy gondolták, ők tudnának ennél jobb megoldást is kitalálni. Egy kis időbe beletelt, de 1891-re már szabadalmaztatták a levehető, nem ragasztott pneumatikus abroncsot. Ugyanebben az évben Charles Terront Michelinék új találmányát használva nyerte meg a világ első hosszú távú, a Párizs-Brest-Párizs útvonalon rendezett kerékpár versenyét. Jó, jó, de mi van a csillaggal?

poster_michelin_1895.jpgArra még várni kell egy kicsit. Előbb megjelent a cég pneumatikus autóabroncsa 1895-ben. Evvel is sikeresen lehetett versenyezni, tehát terjedni kezdett a használata, annál is inkább, mert maga az autóhasználat is kezdett népszerűsödni.

michelinman_bibendum_poster_1898.jpgKis kitérő: 1898-ban megszületett a ma már mindenki által ismert, gumiabroncsokból álló Michelin baba, Bibendum (becenevén Bib). Az első plakáton úttörmelékkel és szögekkel teli serleggel a kezében mond pohárköszöntőt romokban heverő versenytársai előtt: Nunc est bibendum! (most inni kell). A szellemesnek szánt mondat arra utalt, hogy a Michelin gumi beszippant minden útakadályt anélkül, hogy tönkremenne. A baba neve is a latin mondatból származik.

Tovább

Aki 6 évesen Oscar-díjat kapott - Shirley Temple

shirley.jpgNégyéves korától összesen 43 nagyjátékfilmben játszott, és még csak 21 volt, amikor végleg otthagyta a filmvilágot. Felnőtt életében volt amerikai nagykövet Ghánában és Csehszlovákiában is.

shirley-temple_volland_raggedy_ann_doll.jpgFelkapott gyereksztárok nem csak ma vannak, régen is imádta a közönség az "annyira cukiiiiii" kis előadókat színpadon és filmben. Aztán ezek a gyerekek felnőttek, és próbálták megismételni a korai sikereket. Ez keveseknek sikerült, a többiek B és C kategóriás filmekben erőlködtek, eltűntek a süllyesztőben, és/vagy lepattant, megkeseredett alkoholisták, gyógyszer- és drogfüggők lettek. Néhány szerencsésebb (a problémái mellett) felnőttként is sztár maradt, mint Mae West, Judy Garland, Mickey Rooney vagy Elizabeth Taylor. Shirley Temple-re is ez az élet várt, de ő másképp csinálta.

shirley-temple.jpgKaliforniában született 1928-ban, apja banktisztviselő volt, anyja színészi álmokat dédelgető háziasszony. Shirley szeretett énekelni és táncolni, a mamája fantáziát látott benne, és hároméves(!) korában beíratta egy tánciskolába. Itt fedezték fel, és 1932-től már szerződött színésznő volt, a Baby Burlesks rövidfilm sorozat egyik főszereplője. Napi 10 dollár gázsiért felnőtt ruhába öltöztetett, óvodáskorú gyerekek adták elő divatos filmek, politikai események szatirikus változatát, felnőtt dialógusokkal. (Ezt inkább nem minősítem.)

Tovább
süti beállítások módosítása