Trendmanó

Trendmanó

A leghíresebb irodalmi medve, Micimackó 90 éves

2016. október 24. - trendmanó

sasb_2016_08_03_pooh.jpgEgy New York-i gyerekkönyvtárban bárki megnézheti a (szépen kitisztított) Csacsi Öreg Medvét, kedvenc játékából pedig évente világversenyt tartanak. Tehát ma is trendi.

christopher_robin_milne_winnie-the-pooh.jpgJátékmackóként (fizikai valójában) idén már betöltötte 95. életévét, bár irodalmi szereplőként még „csak” 90 éves. Eredetileg Edward néven kezdte pályafutását, amikor Alan Alexander Milne író a londoni Harrod’s áruházban megvásárolta őt kisfia, Christopher Robin első szülinapjára. Pár évvel később már a Winnie-the-Pooh névre hallgatott, a mesekönyvbe is így került be.

Winnie azért lett, mert kis gazdája sokszor látott az állatkertben egy Winnipeg (Winnie) nevű kanadai feketemedvét, aki nagyon tetszett neki. Pooh pedig egy szimpatikus hattyú volt. A kisfiú a neveket egybevonta, és átnevezte Edwardot. Milne papa mesehőssé tette a kisfiát – akit mi ugye Róbert Gidaként ismerünk, Karinthy Frigyes klasszikus tolmácsolásában – és gyereke játékait is. (Megjegyzem, Christopher Robin felnőtt korában könyvben írta meg, mennyire nyomasztotta őt ez hírnév.)

the_original_winnie_the_pooh_toys.jpgAz igazi Micimackó, Malacka, Kanga, Tigris és Füles megvan ma is, Zsebibaba sajnos elveszett egy almáskertben, még a 30-as években. (Bagoly és Nyuszi nem létezett a valóságban, csak a könyvekben szerepeltek.)

Tovább

Milyen volt 100 éve egy párizsi divatszalon ?

1mode.jpgAz haute couture ma a divatvilág csúcsa. Méregdrága anyagokból készítenek csillagászati összegekbe kerülő ruhákat, gondos kézi munkával, igazán gazdag vevőknek. Lássuk, hogy ment ez régen.

lescreateursdela00roge_orig_0049_manoken2.jpgElőször is le kell szögezni, hogy amíg széles körben el nem terjedt a konfekció ruházat (amit eleinte megvetés övezett), addig a nők számára három lehetőség adódott, ha új ruhát akartak. Akinek kevés pénze volt, megvarrta saját magának, aki kicsit több „tűpénzzel” rendelkezett, házi varrónőt hívott, és annak a vérét szívta, amíg el nem készült a vágyott darab. A tehetősebb és a gazdag hölgyek pedig elegáns ruhaszalonokban szerezték be a legújabb divat szerinti ruhákat.

cover.jpgA Philadelphia Museum of Art digitálisan hozzáférhetővé tett egy 1910-es francia könyvecskét, amely bemutatja a divatszalonok világát. A Les Créateurs de La Mode kiadványban szuper képekkel is illusztrálták a divatipari tevékenység leírását. Gondoltam, ha már rendelkezésre áll egy csokor hiteles, korabeli fotó, érdemes a dolgot közelebbről is megvizsgálni.

Az haute couture (= magas szintű szabászat) kifejezéssel néha találkozunk ugyan, de már a kiejtése (ót kutűr) is nehézséget szokott okozni, nem szólva arról, hogy egy ilyen kreáció kifizetése legtöbbünknek leküzdhetetlen akadály lenne. Már ha vágynánk ilyesmire. Persze tudom én, csak fintorognánk, ha ilyet akarna valaki ránk tukmálni. :)

Tovább
süti beállítások módosítása