Trendmanó

Trendmanó

Trendmanó és a narancstorta

2015. október 27. - trendmanó

Ez itt egy rendkívüli poszt, ugyanis egy éves lett a blog. :))) Igazi manóünnep, de azt gondoltam, ne csak én örüljek, hanem az olvasók is. Köszönöm mindenkinek a kommenteket, és persze azt is, hogy vissza-visszajártok ide böngészni!

Mivel a narancstorta nagy kedvencem, megosztom a receptjét egy régi (manó)családi szakácskönyvből. Ez a Szegedi Uj Szakácskönyv, bizonyos Szekula Teréz írta 1890-ben, és sok kiadást megért. Az én példányom eléggé leharcolt, de becsben tartott darab, már csak igen óvatosan lehet lapozni, mert kissé szétesett. Így néz ki.ujszegediszakacskonyv2_1890.jpgÉs akkor a recept, ami ma is elkészíthető, finom, hátha valaki szeretné kipróbálni. A cukor (amióta nem tömbben árulják) ma leginkább kockacukor lehet, mert azon lehet ledörzsölni a narancshéjat. A 8 tojáson ne lepődjünk meg, régen többnyire ipari mennyiségekkel dolgoztak a háziasszonyok (5 is elég). Belátom, nem kezdőknek való leírás, mert semmit nem tudunk meg a hőfokról (előmelegített forró sütőben kezdünk, és aztán 180 fokon folytatjuk) vagy a forma kikenés mikéntjéről (kivajazott, darált mandulával beszórt nagy tortaforma). Tekintsük piskótának hiszen az és eszerint járjunk el. Ja, és még lisztmentes is, ami ma elég trendi.narancstorta_1890.jpg

KUKKANTSATOK BE HOZZÁM MÁSKOR IS!

Trendmanó :)

Amikor a csörgő még nem az udvari bolond sipkáján virított

wandbehang_frankfurt_v_1410-30.jpgA középkorban hosszú ideig elegáns ruhadíszként aggattak magukra apró csörgőket, csengettyűket a német vidékek előkelői. Az udvari bolondok körében csak később lett trendi.

stuttgart_kartya_1430.jpgSzélcsengőket (tintinnabulum) és csörgőket már az ókorban is használtak vallási és babonás okokból, főként a gonosz szellemek elűzésére. Állatok nyakába is gyakran akasztottak ilyen hangkeltő eszközöket, így lehetett tudni merre jár az illető jószág. Ismerjük mi is, hogyan működik ez: tehénkolompot például biztosan mindenki látott már, de ez mellékszál.

A keleti országokban mindig is fontos szerepe volt a csörgőknek, csengettyűknek, de most inkább a középkori Európa felé veszem az irányt, német területeken ugyanis évszázadokon át népszerű divatkiegészítő lett. Nagyjából a 11. században bukkant fel, ekkor még uralkodói szimbólumként. Nem hordhatta akárki. A 12. századtól viszont lazultak a szokások, és a nemesek ruháin megjelentek az apró csörgők. Nem nehéz megérteni, elég vonzó lehetett a korabeli pompakedvelők számára, hogy a csilingelés már messziről jelezte, magas méltóság közeledik.

Tovább

Eugénia császárné, a divatirányító

empress_eugenie_winterhalter.jpgKorának divattrendjeit alapvetően befolyásolta, és neki köszönhette karrierje felívelését a legendás divattervező, Charles Frederic Worth, valamint a pompás utazóládák mestere, Louis Vuitton is.

cca1854_eugenie.jpgA későbbi francia császárné 1826-ban spanyol nemes kisasszonyként született Granadában, és a meglehetősen hosszú Maria Eugenia Ignacia Augustina Palafox de Guzmán Portocarrero y Kirkpatrick, condesa de Teba nevet kapta.

A rendkívül intelligens lány Párizsban nevelkedett, a híres Sacré Cœur zárdában, ahol komoly műveltségre tett szert. Louis Napoléon herceggel egy bálon, 1849 áprilisában az Élysée-palotában találkozott először, amit a Második Köztársaság elnökének megválasztott herceg adott.

iii_napoleon.jpgeugenie_eugenelouis_bywinterhalter.jpgNégy évvel és egy államcsínnyel később az akkor már III. Napóleon császárként uralkodó Louis megkérte a vonzó Eugénia kezét, és az eljegyzés bejelentése után egy héttel(!), 1853. január 30-án össze is házasodtak. A történelmi családból származó szép spanyol grófnő császárné lett. A szerelmi házasságból egy kisfiú, Eugéne Louis született. Eugénia méltó társa volt a császárnak, aki (hosszabb távollétei idején) háromszor is megtette régensnek.

empress_eugenie_1854_pd.jpgPolitikai érdeklődése és intelligenciája egyáltalán nem zárta ki, hogy rajongjon a divatért. Ő lett a Második Császárság vezető divathölgye. Eleganciája és kellemes modora mindenkit meghódított, öltözködése a nők körében egyértelmű minta lett.

Tovább

A nő, aki nyolc Oscar-díjat kapott - Edith Head

8_oscar.jpgIgazi hollywoodi trendszetter volt: több mint 50 éves pályafutása alatt minden fontos filmszínésznőnek tervezett jelmezt, és több mint ezer filmben dolgozott. Harmincötször jelölték Oscarra.

edith-head-desigining_for_gracekelly.jpgKaliforniában született Edith Claire Posener néven 1897-ben. Francia szakon végzett a Berkeleyn, és mester fokozatot szerezett újlatin nyelvekből a Stanford egyetemen 1920-ban. (Érdekes indulás, mivel tudható, hogy akkoriban még elég kevés nő végzett egyetemet.) Egy ideig iskolában tanított franciát, miközben rajzolni tanult.

1924-ben gondolt egyet, és minden tervezési, művészeti vagy jelmeztervezési gyakorlat nélkül jelentkezett a Paramount Pictures stúdióhoz jelmezterv rajzolónak. Felvették. Utóbb bevallotta, annyira akarta az állást, hogy a felvételi interjúra rajziskolai társának vázlatait vitte bemutatni. Eleinte némafilmek jelmezeit rajzolta, majd tervezte, a 30-as évekre pedig már elismert jelmeztervező lett.

Egy rajziskolai diáktársának bátyjához, Charles Headhez ment férjhez. Nem volt valami sikeres frigy, 1936-ban, több év különélés után válással végződött. Edith viszont további életében is megtartotta a Head nevet.

Tovább
süti beállítások módosítása