Trendmanó

Trendmanó

Kis fekete szépségtapasz

2015. szeptember 13. - trendmanó

boucher_applying-beauty-patches.jpgA 18. század trendi kozmetikai dekorációja volt a szépségflastrom. Szexinek tartották az anyajegyet, s akinek nem volt, műpöttyel pótolta. Ez volt a mouche.

mauricedelatour_mmepompadour_c1755.jpgNem ismeretlen ma sem egy vonzó anyajegy kihangsúlyozása, de akinek nincs, nem akar minden áron pöttyöt az arcára. Marilyn Monroe vagy Cindy Crawford például mindig kiemelte, és Eva Mendes vagy Dita Von Teese sem palástolja, ez a „tartozékuk” egyedien vonzóvá tette-teszi őket.

various_patches.jpgA kacér 18. században viszont vágytak rá a divatozó hölgyek, ezért hát műanyajegyet alkalmaztak, ami aztán divat lett Európa-szerte. A kozmetikai fegyverzet részévé vált a szépségtapasz, francia nevén mouche (= légy). A kis tapaszokat drága fekete (ritkábban piros) selyemből vagy bársonyból készítették, és ragasztóval rögzítették a kívánt helyre. Nem csak kör alakúakat használtak, volt szív, félhold, csillag formájú is.

patch_box_c1750.jpg 1730-french_mouche-patch-box-w-brush.jpgA fontos divatkiegészítőhöz megfelelő, drága tartó dukált, mivel a harci készletre vigyázni kellett, nehogy szétszóródjon, elvesszen sok pötty. Festett porcelán, gyöngyházdíszes, esetleg aranyberakásos, elefántcsont vagy ezüst dobozkákban tartották a szépségflastromokat. Létezett több rekeszes kombinált doboz is, amelyben külön helye volt a púdernek, ecsetnek és a tapaszoknak.

szepsegtapasz_topografia.jpgElőször ugyan egyetlen decens kis flastrommal indult a dolog, de ahogy a divattal lenni szokott, idővel túlzásba vitték. Az arcukon kívül ragasztottak kisebb-nagyobb tapaszokat a nyakukra, keblükre is divathölgyek. Trendi lett telepöttyözni a látszó bőrfelületeket.

Hamarosan kialakult a flastrom korabeli szimbolikája, az apró pötty kifinomult elhelyezéséből tudni lehetett, mit óhajt viselője közölni magáról a világgal. Íme, néhány példa a tapaszhordás rejtelmeiből: a homlok közepén = méltóságteljes, a szem sarkában = szenvedélyes, szív alakú tapasz a bal orcán = eljegyezve, szív alakú tapasz a jobb orcán = házas, a száj alatt = csendes, az orron = hetyke, a száj sarkában = kacér, és így tovább.

rococo.jpgportrait-of-a-young-man-with-a-beauty-spot.jpgAzt meg kell jegyezni, hogy a hibátlan bőrű nők persze bárhová ragaszthattak tapaszt, hogy művészien megtörjék arcuk szimmetriáját, de akit netán himlőhellyel vagy szifiliszből visszamaradt bőrhibával vert a sors (és rengetegen voltak ilyenek), igyekezett ezt a divatot a sebhelyei palástolására használni. Azok a férfiak például, akik tapaszt ragasztottak, többnyire az utóbbi okból használták.

dona_maria_de_la_luz_padilla_y_gomez_de_cervantes_miguel_cabrera.jpgA flastrom népszerűsége csúcsán létezett szivárványszínűre festett változat. Angliában pedig a politikailag tájékozott divathölgyek még pártszimpátiájukat is ki tudták fejezni vele. A whig pártiak a homlokuk jobb oldalára, a torykat támogatók pedig homlokuk bal felére tették a szépségtapaszt.

Persze a mouche divat legfőbb célja korántsem a politikai állásfoglalás, hanem egyértelműen a szexuális vonzerő (remélt) növelése volt. Tudta ezt az egyház is, és mindenütt erősen helytelenítette. A szószékeken sok dörgedelem hangzott el a szexi kis pöttyök miatt. Eredménytelenül.

mouche.jpgBár… Franciaországban Jean-Baptiste Massillon, Clermont-Ferrand érseke egy prédikációjában így ostorozta a flastromos nőket: „Nem látjátok be, minő üres hivalkodás ez a szépségtapasz? Hiszen nincs egyéb célja, mint hogy a férfiak szemét odacsalogassa! Miért nem ragasztotok mindjárt a vállatokra, a kebletekre is tapaszokat? Akkor aztán ugyancsak lenne a férfiaknak mit bámulniuk!” Az engedelmes francia nők ezúttal megfogadták a tekintélyes egyházi férfiú tanácsát, és valóban ragasztottak flastromokat a vállukra meg a keblükre. Neve is lett az új tapaszoknak: mouches de Massilllon.

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr347785896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.09.14. 07:45:34

Vagyis az érseki dörgedelem visszafelé sült el. Ejj, ezek a francia nők! :)

nemszólokmégegyszer 2015.09.15. 16:47:31

A mai napig gyűlöletes számomra.
süti beállítások módosítása