Trendmanó

Trendmanó

Tornyos hajú rokokó nők

2015. augusztus 23. - trendmanó

1354736594-0382717_1.jpgA női frizurát extrém magasságokba emelte a divat a 18. század második felében. Míg a férfiak parókát hordtak, a hölgyek inkább hihetetlen mennyiségű anyagot dolgoztattak bele a toronymagas, különleges hajkreációikba. A természetes megjelenés jegyében. A fodrászok aranykora volt ez.

kalap_haj_1778-1787.jpgA rokokó divathölgyek már ritkán hordtak teljes parókát, ezt a „mesterkélt” megoldást meghagyták a férfiaknak (akik szorgalmasan viselték is a hosszú, göndörített vendéghajat). A nők inkább csak a részleges hajpótlás hívei voltak, mert azt természetesebbnek (!) tartották. Nehéz ezt elhinni az égre törő óriásfrizurákat látva, de akkoriban ez volt a nézet.

Mielőtt elkezdték formázni a hajat, szinte mindig göndörítették, hullámosították, hogy textúrát adjanak neki. A frizura kialakítását fésűvel és hajsütő vassal végezték, és sok hajtűvel, pomádéval rögzítették. (A pomádé egyfajta hajformázáshoz való kenőcs, amely akkoriban állati zsiradékból, olívaolajból, viaszból vagy faggyúból készült, és illóolajjal illatosították.) A kencét aztán beporozták. Részben, hogy ne legyen egy merő ragacs a hajuk, részben, mert ez adott tartást a pomádénak.

1769_qcharlotte_eggshape.jpgÉs persze a hajporral divatos színárnyalatot is adhattak a hajuknak. Ekkoriban a szürke volt a trendi. A hajpúderezés sokkal kíméletesebb színezési lehetőség volt, mint a kor brutális hajfestékeit használni, és a haj zsírosodását is gátolta. Ez utóbbi fontos szempont volt, mert hajat nem mostak valami gyakran. (Ami azt illeti, a fürdés sem volt túl trendi, vagyis sokszor szinte ragadtak a kosztól az arisztokraták is, de ez már egy másik történet).

18c_reconstruction_m.jpgA 17. század végén egyszer már dühöngött a magas frizura fontange néven, ezt a birkafrizura (rövid és göndör) követte, de lassanként visszatért a hajtorony trendje. Amikor megint magasabb frizurára vágytak a hölgyek, gyapjúból, lenkócból, kenderből vagy levágott hajból formázott tekercsekre, esetleg kisebb drótvázra fésülték rá valódi hajfürtjeiket.

07lady_b.jpgAz 1760-as évektől egyre többen egyre magasabb frizurára vágytak. Eleinte csak fél, majd egyarasznyira nőtt a homlok fölé a divatos haj, és általában tojásformájúra alakították. Az 1770-es évekre a divat bedurvult, és a tornyos frizura egyre nőtt, már két, sőt három arasszal növelte meg a trendi hölgy magasságát, általában piramisszerű építményként, de a léggömbforma sem volt ritka. Ennek már fele sem volt tréfa, a divatos, de stabil hajzat előállításához, no meg kiagyalásához professzionális fodrászra (coiffeur) volt szükség.

Itt már nem párnácskákra emelték a nő haját, hanem többnyire parafából vagy textilből, gézből készített szív alakú nagy párnára, amelyet a fej tetején rögzítettek, és most már rengeteg hajpótlást is bele kellett ügyeskedni a frizurába, mert az alany eredeti hajhosszúsága nem lett volna elég a frizura költemény kialakításához. Díszítésül beledolgoztak rengeteg szalagot, tollat, ékszert.

women-hairstyles_18century-france-england_1.jpgwomen-hairstyles_18century-france-england_2.jpgA felhőkarcoló frizura szabad stílusú megvalósítása volt a pouf. Itt a magasságon kívül nem volt kötöttség, gyakran allegorikus kis jeleneteket, aktuális eseményeket idéztek meg a frizurában. Gyakorlatilag bármit belekomponálhattak, a hölgy kedvenc papagájának apró szobrocskájától a szélmalomig, vagy virágoskerttől a Montgolfier fivérek éppen akkor feltalált hőlégballonjának kicsinyített másáig.

pouf_1776.jpgMegjelent például olyan pouf, amely az amerikai függetlenségi háborúban való francia részvételt iránti szimpátiát fejezte ki: itt a frizurát egy tengerjáró vitorlás koronázta meg. Marie Antoinette viselt ilyet, és sok hölgy követte.

leonard_at_work.jpgLéonard, Marie Antoinette kedvenc fodrásza volt egyértelműen a korszak sztárja (fodrász akadémiát is alapított), ő kreálta a legmeghökkentőbb hajtornyokat. A királyné számára újabb és újabb, csodálatosan formázott magas frizurákat ötlött ki, amelyekbe előszeretettel tűzködött díszítésül ékszereket, szalagokat, szebbnél szebb különleges tollakat (utóbbiak akár egy ékszernél is többe kerülhettek).

portrait_de_marie_antoinette_boizot_1775.jpg1775-ben a királyné felséges édesanyja, Mária Terézia osztrák császárné kifejezetten felháborodott, amint hírét vette, hogy lánya a távoli francia trónon extrém frizurákkal divatozik. Levélben meg is rótta őt, és királynéhoz illő, határozottan visszafogottabb hajviseletet javasolt. Marie Antoinette válasz levelében elismerte, hogy kissé (mai kifejezéssel) rá van kattanva a trendi frizurára, de avval mentegetőzött, annyira divatos Párizsban ez a hajviselet, hogy teljesen divatjamúltan nézne ki, ha nem ilyet hordana. Ez persze nem teljesen volt így, mivel ő diktálta a divatot.

coiffure-satire.jpgAz órákig készülő műalkotásokra kifejezett veszélyt jelentett az éjszaka, amikor a delikvens alvás közben összezilálhatta a hajkölteményt. Ezt megelőzendő, a frizurához méretezett óriási hálófőkötőt kellett készíteni, amellyel nagy óvatosan beborították az egész hajat, és 20-25 különlegesen hosszú hajtűvel rögzítették a frizurán. Érdekes élmény lehetett így aludni, viszont a hajtorony napokig vagy akár hetekig(!) ép maradt.

1354736594-0382717_2.jpgMeg kell jegyezni, hogy a frizurát még „megkoronázták” divatos kalapokkal, amelyek nem voltak túl laposak, és a különleges díszítéssel sem spóroltak. Ez megnehezítette az ajtókon való átjutást, az utazó kocsiba való beszállást és az ott tartózkodást is. Egy-egy magasabb hajtorony kalapos tulajdonosa gyakran térdelve volt kénytelen utazni a saját hintójában. És akkor még az egész alkotmány súlyáról nem is szóltunk, pedig komoly megterhelés volt viselni.

1784_gainsborough_fitzherbert.jpgHihetnénk, hogy a francia forradalom söpörte el ezt a divatőrületet, de nem így történt. Már hamarabb, az 1780-as évek közepére alacsonyabb lett a tornyos frizura, majd egy természetesebb, laza hullámokban félig összefogott, sokkal laposabb hajviselet lett a divat. Többen azt állítják, a felvilágosodás eszméinek hatására, de lehet, hogy csak vágytak már a nők egy kis kényelemre.

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr247726620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása