Trendmanó

Trendmanó

Apró, szakállas díszítőelem, a kertitörpe

2015. augusztus 09. - trendmanó

garden-gnome.jpgA kertitörpék ügye régóta megosztja a nagyközönséget. Vannak elkötelezett rajongóik, sokan viszont bennük látják a giccs totális megtestesülését. De honnan jönnek?

bosley-fajansz-glazed-gnome.jpgElőször is tudnunk kell, hogy az általunk kertitörpének nevezett figurák manók, és nem növésben visszamaradt emberkék. Úgy olvastam, a törpék (dwarf) a legendák világában apró termetű, emberszerű, de formátlan, csúnya, valamilyen kézműves mesterséghez értő lények (pl. Hófehérke törpéi). A manók pedig igen sokfélék lehetnek, hosszú a lista :).

A kertitörpék - amennyire tudni lehet - a nem túl kecses gnóm manók közé tartoznak (lásd garden gnome és nem dwarf). Kis termetűek és emberszerűek ők is, kortalanok, a földben élnek, ahol értékes érceket vagy kincseket őriznek, csak éjszaka jönnek a földfelszínre, mert a nappali világosságban kővé dermednek. Idővel elterjedt róluk, hogy távol tartják a gonoszokat, és szerencsét hoznak. Összefoglalva: értenek a föld kincseihez, éjszaka őrködnek, és jóindulatúak. Nem csoda hát, hogy éppen a kertekben kötöttek ki.

grotesque_dwarf_jacquescallot_17c.jpgKerti szobrok először a reneszánsz idején Itáliában bukkantak fel, köztük voltak a kerti törpék is, olasz nevük gobbi. A sokáig Itáliában élő francia rajzoló és rézmetsző, Jacques Callot 1616-ban tervezett is egy groteszk manó sorozatot. De ekkor még nem terjedtek el nagyon. A sorozat később inspirálta a porcelánkészítőket és agyagműveseket, a 18. század vége felé már népszerűsödtek a „házi törpék”, amelyeket nem feltétlenül a kertbe telepített gazdájuk. A 19.század folyamán bukkantak fel egyre több kertben. Gazdag emberek kertjeiben, mert az előállítás nem volt olcsó. Vitán felül áll, hogy a német területeken hódítottak leginkább, bár Svájcban is voltak fából faragott kertitörpék.

agyag_terrakotta_torpek_johannmaresch1_1880-1900.jpgBizonytalan, hogy pontosan melyik volt az első kertitörpére szakosodott cég, de azt tudjuk, hogy a drezdai Baehr & Maresch már 1841-ben tartott raktáron kerámia kertitörpéket. A 19. század második felétől a kerámiáiról ismert türingiai Gräfenroda város ontotta a törpéket. A kertitörpék elárasztották Németországot, a divat átterjedt Franciaországra, Angliára, végül minden kertes helyen volt már belőlük. Természetesen Észak-Amerikába is eljutottak. Bizony, trendi dolog lett törpével díszíteni a kertet, és ezt akkor nem tekintették giccses megoldásnak, csak érdekes újdonságnak.

lampy-gnome.jpgBrit földre először Sir Charles Isham vitt kertitörpéket 1847-ben. Szám szerint 21 darabot, és otthona, Lamport Hall kertjébe telepítette őket. A német terrakotta figurák közül egyetlen darab maradt fenn máig: Lampy. Ő a legértékesebb vintage kertitörpe, ugyanis egymillió fontra biztosították.

garden-gnomes_vintage.jpgA 20. században a tömeggyártás igazán olcsóvá tette a kis törpéket. Leginkább kiégetett agyagból (terrakotta) készültek, égetés után gondosan megfestve. De léteztek cementből, fából, kőből kialakított darabok is. Ekkor már bárki hozzájuthatott az áhított figurákhoz, sokan egész törpetelepeket alakítottak ki a kertjükben. Az 1960-70-es évektől a kertitörpék túlnyomó többsége fröccsöntött műanyagból készült. Ma a gyártás alapvetően már nem Németországban zajlik, hanem Lengyelországban, az USA-ban és igen, elsősorban Kínában.

bonhams-gnome-cutouts-hammer-fish_late19c_1.jpgterracotta-working-gnome_late19c.jpgA tipikus kertitörpe férfi (azért akad kertitörpe nő is), kb. fél méter magas, pipázik, hosszú szakálla, hegyes, piros sapkája, színes ruhája, csizmája vagy papucsa van, és álldogál. Különféle tevékenységek közben is gyakran ábrázolják (heverészik, üldögél, ás, horgászik, talicskát tol stb.).

seven.jpgA Disney-féle 1937-es (!) Hófehérke film nemcsak az animáció világában hozott újdonságot, és nemcsak leírhatatlan közönségsikert aratott, hanem a kertitörpék divatját is megerősítette. A filmet szüleik társaságában mindig újabb gyerekgenerációk nézik meg évtizedek óta. A kertekben tömegesen jelentek meg a film alapján mintázott Hapcik, Kukák, Szendék, Szundik, Morgók, Tudorok és Vidorok, Hófehérke társaságában.

Néhol azért rendeleti akadályt gördítettek a kertitörpék útjába: Hollandiában például 1925-től 1989-ig hatósági engedélyt kellett beszereznie annak, aki törpével akarta díszíteni a kertjét, de ez inkább kivétel volt.

zombie_garden_gnomes.jpgsitting-gnome_austrian_terracotta_early20c.jpgMa már világszerte olyan, sokszor igencsak kétes minőségű és szörnyű stílusú törpedömpingől van szó, hogy sokan határozottan állítják, térdig járunk a giccs világában. (A politikusokról, rendőrökről mintázott vagy letolt gatyával pózoló, esetleg zombi, „vicces” törpéket inkább csak alig említem.)

A törperajongókat viszont a giccsesség vádja kicsit sem tántorítja el, szorgosan vásárolják az újabb agyag vagy műanyag lakókat a kertjükbe. Becslések szerint csak Németország kertjeiben legalább 25 millió kertitörpe tanyázik.

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr47694414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tutajoss 2015.08.10. 09:06:19

Mondjon bárki bármit.Lehet giccsezni is akár.Azért egy-egy jól megválasztott darab nagyon jópofa tud lenni. A fenti képeken levőkből biztosan tudnék választani.
Persze ízlések és pofonok..:-D

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2015.08.10. 10:12:05

@tutajoss: Én a klasszikus törpéket bírom, a fentiek közül például a halas a kedvencem. :)

Nanenáné 2015.08.10. 15:11:57

És akkor még szó sem esett a Svájcban megalakult Kertitörpék Felszabadítási Frontjáról, akik célul tűzték ki az összes fogságban tartott kertitörpe visszatelepítését az erdőkbe, ahonnan már teljesen kihaltak.

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2015.08.10. 15:28:55

@Nanenáné: Igen!!! Én úgy tudom, hogy Franciaországban alakultak, de ez persze részletkérdés. És olvastam, hogy létezik olyan gerilla akció is, hogy világot látni viszik az elszöktetett törpéket híres helyekre, és fotót küldenek az eredeti tulajdonosnak, amin a kertitörpéje pl. a római Colosseum előtt álldogál. :)))

janoszeged 2015.08.10. 16:41:14

"és fotót küldenek az eredeti tulajdonosnak, amin a kertitörpéje pl. a római Colosseum előtt álldogál. "
Amelie csodálatos élete c. filmre gondolsz?

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2015.08.10. 17:34:15

@janoszeged: A "traveling gnome prank" jelenségre gondoltam eredetileg (itt meg tudod nézni: en.wikipedia.org/wiki/Travelling_gnome_prank). Először 1986-ból van ilyenről feljegyzés. Valószínűleg az Amelie filmbe is azért került be, mert tetszhetett a dolog a forgatókönyv írónak. De igazad van, az Amelie a legjobb példa. :)

a fidesz csak lopni tud 2015.08.11. 12:47:13

A mi kerti törpénk a Parlamentben ül. Pedig mennyivel jobb lenne, ha a kertben túrná a földet, az legalább egyezne a tudásával.

Nanenáné 2015.08.11. 15:32:59

@a fidesz csak lopni tud: Mint a cikkből is láthatod, ezek az manók nem gonoszok, és inkább védenek a rontás ellen. Szóval, hasonlatod ide nem illik.

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2015.08.11. 15:46:17

@a fidesz csak lopni tud: A kertitörpék világa civil. És az is marad.
süti beállítások módosítása