Trendmanó

Trendmanó

Túlburjánzó nyakfodor: a spanyol gallér

2015. június 01. - trendmanó

abraham-rombouts-of-anna-de-looper-c1627.jpgA 16. században eleinte a magasan záródó ingeket díszítették egy sor fodorral, de a divat igen hamar óriásira növelte a fodrozást, ebből lett a malomkerék gallér. És trendi maradt jóval több mint száz évig: viselte nő, férfi, gyerek.

margarethe-elisabeth-von-ansbach_1579_pd.jpgA 15. század vége felé a ruhadivat változásával a nyaknál láthatóvá vált az alsóing teteje, amelyet sokszor egy sor rakott fodorral díszítettek. Ez a kis fodros gallér nőtt meg az idők során, és végül külön a nyakra illesztett keményített, merevített malomkerék nagyságú gallér lett belőle. Ekkor a szigorú spanyol divat volt a mérvadó, onnan terjedt el a trend egész Európában.

family_saying_grace_anthonius_claeissins_c1585_pd.jpgAz egyre nagyobb méretű gallér egyre népszerűbb lett a gazdagok körében: hordta nő, férfi, gyerek, ám nem volt egyszerű formában tartani. De hogyan csinálták? A hajtogatás megadta a nagy kerek gallér alakját, de persze nem tartotta elég mereven. A divat szárnyán repülve ugyanis a szerény kis egysoros vászon nyakfodor akár 40-50 cm átmérőjű többsoros vászon vagy csipke kerékké növekedett (kocsikeréknek is csúfolták).

el_greco_portrait_of_a_gentleman.jpgsirwalterraleigh_by_nicholashilliard_1585_pd.jpgA malomkerék gallér nemcsak a jó minőségű vászon és a csipke magas ára miatt maradt a gazdagok divatja (Hollandiában például még a 17. században is jócskán viselték), hanem azért is, mert merev testtartást kívánt, és gyakorlatilag semmit nem lehetett benne csinálni. Ja, és rengeteg anyag kellett hozzá.

isabella_rubens_1609_pd.jpgAz erre hivatott szolgák különleges dobozokban őrizték az értékes divatcikket, és igazgatták formára a fodrokat minden nap. A keményítő széles körű európai elterjedésével a merevítés problémája nagyrészt megoldódott. Több rétegben formára – nagy kedvenc volt a 8-as alak – hajtogatták a gallért, bekenték keményítővel, rögzítették, és megvárták, amíg megszárad. Ha szerencséjük volt, sehol nem lappadt le egy fodrocska sem.

goffering_iron_woman.jpggoffering_iron.jpgHogy még biztosabb legyen az eredmény, egy ügyes eszközt is csatasorba állítottak, ez volt a hullámosító vas (goffering iron). A belsejébe egy felforrósított (piszkafa jellegű) fémrudat dugtak, amely átmelegítette a töltény kinézetű formázófejet, s utóbbira ráhúzták a fodrokat, amelyek így tökéletes formában száradtak meg anélkül, hogy a vagyonokat érő csipke megégett volna. Nem volt valami gyorsan elvégezhető munka. Az alkalmatosság egyébként annyira bevált, hogy kényes csipke fodrokhoz még a 20. század elején is használták.

1570scca.jpgA divatőrület csúcsán a malomkerék gallér boldog viselői speciális, meghosszabított nyelű evőeszközökkel voltak kénytelenek táplálkozni, hogy a szájukba tudják emelni a meglepetés falatot (mivel nem is igen látták, hogy mi van a tányéron óriási, merev gallérjuk miatt).

unknown_lady_robert_peake_c1592_pd.jpgcornelis_de_vos_girl_at_a_virginal_1625_pd.jpgAz elöl nyitott gallérváltozatot Medici Katalin francia királyné kedvelte és terjesztette el a 16. század második felében, így aztán Medici gallér néven lett ismert. Ő nem viselt ebből óriásit, de követői nem ismertek mértéket. A legyezőszerű csipkealkotmány hátul és oldalt felmeredve keretezte az arcot, elöl, a ruhakivágásnál pedig nyitott volt. Alakja megtartásához nem volt elég pusztán a keményítő, vékony drótvázra feszítették a csipkét, hogy mindig a megfelelő szögben álljon a gallér. A vázat általában bevonták valamilyen finom fonallal, hogy ne szakítsa ki a drága csipkét. De ebben legalább látta a viselője, hogy mit eszik.

elizabeth_i_darnley_cca1575_pd.jpgpitti-portrait_blue_collar.jpgI. Erzsébet angol királynő mindkét fajtát szívesen hordta, de nem akarta, hogy mások is olyan fenséges kinézetűek lehessenek a különleges csipkegallérokban, mint ő. 1580-ban rendeletet bocsátott ki hát a hordható gallérméretekről az udvaron kívüli népség számára, és a kék árnyalatú gallér viselését fenntartotta magának. (A rendelet betartatása persze itt is csak hiú ábránd maradt, akár az egyéb szigorú ruharendeletek esetében, pedig London város kapuinál méretellenőrzés is volt.)

A 17. század elejére a gallérok lassanként lelappadtak, és praktikusabb formát öltöttek. Mondanom sem kell, nem a ruharendeletek söpörték el az óriás gallért, hanem a divat. A csipke persze még sokáig divatos maradt.ladydormer_lace.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://trendmano.blog.hu/api/trackback/id/tr907510212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.06.02. 10:22:32

Gallérméret-ellenőrzés a városkapuknál? Hogy milyen őrültségekre voltak képesek anno. :))

trendmanó · http://trendmano.blog.hu 2015.06.02. 10:46:36

@kugi: Hát, Erzsébet királynő szigorú nő volt, úgyhogy a felelős emberek megpróbálták betartatni a rendeletet, nehogy lefejezzék őket. :)

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.06.02. 22:27:50

@trendmanó: Igaz, akkoriban sokan elvesztették a fejüket... :)
süti beállítások módosítása